PODELI

Trideset i tri godine nakon prvog izvođenja i nakon duge pauze, na scenu se vraća kultna sarajevska “Audicija”, jedna od najgledanijih predstava ikada na ovim prostorima. Beograđani će predstavu moći pogledati 09. novembra u Sava centru, dok je dan kasnije, 10. novembra, SPENS rezervisan za novosadsku publiku.

“Ja sam završio gimnaziju u Bosanskom Grahovu, odsjek sistematika informatike. Završio sam KRA, i eto, bavim se glumom”… Ovako je lik Bogoljuba Šaulića, mladića iz provincije koji je došao u Sarajevo da upiše glumu, tumačio Emir Hadžihafizbegović.

Danas proslavljeni bh. i regionalni glumac i direktor Kamernog teatra 55, odlučio je ponovo zaigrati u kultnoj sarajevskoj “Audiciji”, zajedno sa svojim kolegama. “Sastalo se Bijelo Dugme, sastao se Parni Valjak, Mick Jagger ponovo hoda sa Rolling Stonesima, Pink Floyd se hoće opet skupiti, pa što ne bi i Audicija? To nije nikakva sad retro priča u smislu da ćemo mi sad raditi nešto što je samo flashback na 84. i 89., tih pet godina, nego ćemo sigurno i aktuelizirati predstavu”, kaže Hadžihafizbegović.

Kultna predstava, poznata pod nazivom “Audicija”, koja je izvedena preko 3.000 puta i koju je gledalo više od dva i po miliona gledalaca ponovo će se naći pred publikom širom regije. Sedam glumaca koji igraju devet likova počeće turneju iz Sarajeva, grada u kojem je sve počelo.

Svi glumci koje smo gledali pre više od trideset godina glumiće i sada – Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić.

Ova kultna predstava nastala je u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Do danas je ostala zabeležena kao najuspešnija predstava svih vremena, koju niko nije nadmašio. Osamdesetih godina “Audicija” je dostigla ogromnu popularnost, a 1986. menadžer Raka Đokić organizovao je veliku jugoslovensku turneju koju je ispratilo preko dva i po miliona gledalaca.

“Audicija” je izvedena više stotina puta, a ostaje zabeleženo da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava “Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata gde se svaki put tražila karta više.

Povodom 25. godišnjice nastanka “Audicije” u Sarajevu su se u decembru 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dve predstave na ”Obali”. Zabeleženo je da je Akademija scenskih umetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko 15.000 rezervacija za ovu predstavu dok ”Obala” ima samo 150 mesta.