PODELI

Najstariji novosadski punk i rock’n’roll festival ove godine trajaće dva dana, 1. jula i 2. jula, i to na staroj lokaciji – u Železničkom parku. Na festivalu će svirati kultni novosadski bendovi, a od danas je otvoren i konkurs za mlade nade koje će otvoriti festival. Ulaz na festival se neće naplaćivati i svi su dobrodošli bez obzira na godine starosti na proslavu jubileja i povratak festivala u park.

Poznata je većina bendova koja će svirati u ova dva dana na Blokstok bini, a neki od njih su: Ritam nereda, koji je pre tri godine doveo preko 13 hiljada ljudi u park, zatim Atheist Rap, miljenik publike, kao i Griva, Pero Defformero, Love Hunters, Šinobusi, Zbogom Brus li, Petting blues band i mnogi drugi.

„Ovo je prvi put u istoriji festivala da će isti trajati dva dana. Delom je to zbog činjenice da smo dve godine, sticajem nesrećnih okolnosti, odnosno pandemije na koju nismo mogli da utičemo, bili prinuđeni da Festival izmestimo iz Železničkog parka i da ga realizujemo u znatno smanjenom obimu. Ovo je naš način da se kako našim komšijama iz Bloka, tako i svim Novosađanima koji vole Blokstok odužimo za to. Drugi važan faktor koji je uticao na tu odluku jeste činjenica da Novi Sad sa ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture, usled čega smo prosto želeli da obuhvatimo što je moguće veći broj novosadskih bendova i da puno dobrih izvođača nastupi na festivalu“, objašnjava Marko Tančik, jedan od organizatora Festivala.

Tradicionalno, festival će i ove godine otvoriti demo bendovi, kao jedan od sada zaštitnih znakova Blokstoka.

„U sredu, 1. juna otvaramo konkurs za mlade, neafirmisane autorske demo bendove, kao i svake godine. Na konkursu biramo dva benda, po jedan za otvaranje svakog festivalskog dana. Ovo je s godinama postao ne samo zaštitni znak, već nekako svojevrsna misija čitavog Festivala. Mi smo odrastali u ovom kvartu i uz ovu muziku, pa smatramo obavezom da pružimo priliku i novim klincima da urade isto“, objašnjava Aleksandar Pirić, jedan od organizatora.

Festival Blokstok održava se od 1998. godine u Železničkom parku u Novom Sadu, a ovo će biti prvi put da će na Festivalu nastupiti iskjučivo novosadski bendovi sa idejom da se na taj način organizatori oduže kraju i gradu Novom Sadu.