PODELI

Kulturna četvrt “Žolnai” u Pečuju jedan je od putokaza kako bi mogao da izgleda novosadski Youth Polis, koji bi trebalo da bude glavni adut Novog Sada u kandidaturi za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, izjavio je vođa projekta kandidture Novog Sada, Nemanja Milenković.

On je u mađarskom gradu Pečuj, 24. jula, tokom posete predstavnika osam omladinskih organizacija iz Novog Sada, rekao Tanjugu da je cilj posete da se nosioci projekta kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope na licu mesta uvere koliko je Žolnaijeva kulturna četvrt donela dobrog Pečuju.

“Na inicijativu omladinskih organizacija i uz podršku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića krećemo u realizaciju projekta Youth polisa u Novom Sadu, kojim bi trebalo da na mestu nekadašnjih pogona fabrike “Petar Drapšin”, danas poznatije pod nazivom “kineska četvrt”, nikne nova omladinska četvrt, koja bi bila centar savremenih industrija i omladinskog društvenog sektora”, rekao je Milenković.

Po njegovim rečima, sjajna je stvar to što je jedna ideja, pokrenuta od strane Exit fondacije i podržana od gradske administracije uspela da se realizuje na tom nivou da je Novi Sad ušao u najuži krug kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope, među pet gradova zapadne Evrope (Mančester -Engleska, Kečkemet  Mađarska, Peruđa – Italija, Kaškaiš – Portugal).

“Ideja je da budući Youth Polis bude glavni adut Novog Sada kada se u novembru mesecu bude donosila odluka o dodeljivanju titule Omladinske prestonice Evrope 2018. godine, a to kasnije može biti iskorišćeno i u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine”, rekao je Milenković.

Žolnaijeva kulturna četvrt otvorena je 2011. godine na mestu nekada čuvene fabrike Žolnai porcelana i predstavlja jedinstvenu celinu brojnih izložbenih prostora, kulturnih sadržaja i industrijskih pogona.

U realizaciju projekta stvaranja te kulturne četvrti koja je značajno obogatila turističku ponudu Pečuja uloženo je čak 38 miliona evra od čega je više od 90 odsto sredstava izdvojeno iz evropskih fondova.

“Kulturnom četvrti “Žolnai” upravlja jedinsten konzorcijum koji u jednakim procentima po 33 odsto čine Grad Pečuj, država Mađarska i neprofitna organizacija Uprava Žolnaijeve baštine, a po istim procentima se dele i finsnsijske obaveze”, rekao je marketing mendžer u Uprave Žolnaijeve baštine Damir Resimvić, koji je poreklom iz Bjeljine.

kulturna_cetvrt

Po Resimovićevim rečima Kulturna četvrt “Žolnai” prošle godine je ostvarila profit koji joj je omogućio da sama sebe finansura, što je kako je istakao izuzetan uspeh jer radi nepune četiri godine.

Ulaznica za tu četvrt košta osam evra, a omogućava obilazak nekoliko stalnih izložbi predmeta od porcelana, radionice u kojoj se može videti kako nastaju ti predmeti, uz objašnjenje da ukrašavanje i farbanje jedne porcelanske vaze traje najmanje 300 radnih sati.

U okviru četvrti kao posebna atrakcija moguhe je videti i restaurirani fabrički pogon za izradu ogromnih fabričkih dimnjaka od pirogranita. Taj pogodn je otvoren davne 1882. godine i radio je do sredne 90-tih godina 20. veka, a svojevremneo je proizvodio i do 60 dimnjaka godišnje.

Veliku pažnju posetilaca  privlači i stalna izložba čuvenih rukavica “Hamerli 1861”, koje nose najveće svetske zvezde poput Madone, Lejdi Gaga, Kristijano Ronnaldo i drugi, kao i proizvodni pogon u kojem se može videti kako se na starim mašinama za šivenje na tradicionalan način ručno izrađujute čuvene rukavice.

Resimović je kazao da je u 2014. godini prodato oko 280.000 ulaznica, čime je premašen projektovani broj od 250.000 prodatih ulaznica godišnje, a koji je i postavljen kao zadatak od strane Evropske unije.

On je delegaciji iz Novog Sada savetovao da prilikom izrade projekta Youth polisa povedu računa otome da taj projekat mora biti samoodrživ odnosno da se može izdržavati od sopstvenih prihoda, jer je to izuzetno važno i o tome partneri iz Evrope vode najviše računa.

Izvor: TANJUG