PODELI

Udruženje za promociju kulture i umetnosti „Klasik rok“ iz Novog Sada i Gradska Uprava za kulturu organizuju manifestaciju pod nazivom „Sve boje kulture“.

Različiti kulturno – umetnički programi se odvijaju u saletli Dunavskog parka svake subote od 18 časova, od 23. maja do kraja oktobra 2015. Svi programi su besplatni za sveposetioce, prolaznike i dobronamernike.

 

 

“Sve boje kulture” predstavljaju program za mesec juni:
06. V.I.T.R.I.O.L.
13. Dečji kulturni centar – Novi Sad
20. Vladimir Stanković kvintet
27. Goran Polovina – Curi (“Plavi ptičić”)

Ansambl V.I.T.R.I.O.L. se bavi neoklasičnom i neorenesansom muzikom. Još 1992. gitarista dr Đorđe Letić i violinista prof. Florijan Balaž, napravili su prve demo snimke, ali je trebalo da prođe još 7 godina do ozbiljnog studijskog rada i formiranja ansabla. Na repertoaru su autorske kompozicije Đorđa Letića, kao i klasične kompozicije starih majstora, populane filmske muzike i džez standardi. U ansamblu gostovali su mnogi akademski muzičari, pretežno profesori sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i srednje muzičke škole „Isidor Bajić“.

Suština ovog muzičkog projekta je da određene harmonije i kombinacije instrumenata stvaraju specifičnu paletu zvukova, koji deluju opuštajuće, meditativno i antistresno. Budući da u se u svetu već pola veka koriste pozitivni efekti muzikoterapije, V.I.T.R.I.O.L. bi predstavljao prvi praktičan pokušaj da se tako nešto sprovede i na našim prostorima.

Veći deo umetničkog opusa dr Đorđa Letića inspirisan je monumentalnom trilogijom «Gospodar Prstenova» J.R.R.Tolkina. Zbog toga kompozicije imaju bajkoviti renesansni karakter, pa ih dosta kritičara opisuje kao „muzika za Hary Pottera“. Česta je upotreba zvučnih efekata iz prirode, kao i potpuno neobičnih zvukova, što daje muzici ilustrativni i ambijentalni karakter. Đorđe Letić svoj kompozitorski rad najkraće opisuje kao „muzika šumskih vilenjaka“

Pored V.I.T.R.I.O.L.-a, dr Đorđe Letić aktivno radi i na svom simfo metal projektu ARMAGEDON, od kojeg je čitava muzička priča i počela pre više od 20 godina.

O ostalim izvođačima i programima uskoro detaljnije.

Dobro došli u saletlu Dunavskog parka subotom od 18 časova.