PODELI

Slovenački sastav Lačni Franz ponovo nastupa, i krajem oktobra održaće četiri koncerta u četiri grada Srbije.

Beogradskom koncertu, koji će se održati 24. oktobra u Mikser House, prethodiće nastup u novosadskom klubu Quarter 23. oktobra. Dan nakon Beograda nastupiće u Nišu, a kao četvrti i poslednji koncert u nizu održaće u Užicu, 26. oktobra.

 

Na pomenutim koncertima će imati i goste : grupu Neron u Novom Sadu i grupu LUDE ŽENE iz Užica, u ostalim gradovima.

Početak svih koncerta je u 21 čas.

Lačni Franz su, u ono razbarušeno vreme novog talasa, bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rock pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića. Zbog tih pesama su pravi fanovi Lačnog Franza savlađivali prepereku slovenačkog jezika. Jer vredelo je saznati šta se dešava unutar tema “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani” i večnog “Praslovana”.

Sa svojim uvek zelenim tekstovima i mladalačkom energijom, ponovo spaja različite generacije srodnih duša. Mladost nije boja kose, već stanje duha. Originalnost i hrabrost su uvek u modi. Grupa Lačni Franz priprema novi album i seriju koncerata po klubovima i festivalima cele regije. Za početak uzima zalet novim snimkom, kojm su sačuvali standarde sopstvene istorije. JEBIVETER JUNIOR je energična balada, koja na osebujan crnohumorni način peva o uvek popularnom konformizmu. Svako vreme ima svoje barbikaste Špranjice i naduvane Jebivetre, svoje lažne lavice i zlobne zmije. Lačni Franz je ponovo mlad.

LAČNI FRANZ su Zoran Predin – vokal,kompozitor, producent, Anej Kočevar – bass, Luka Čadež – bubanj, Klemen Lombar – gitara, Boštjan Artiček – klavijature.

Lacni photo Zoran Predin

Grupa Lačni Franz se okupila 1979. godine i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine je snimila devet albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije.

Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”. U večnozelenim tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. godine oživeo koncertni program Lačnog Franza. Sa četvoricom muzičara je krenuo na klubsku turneju po svim većim gradovima bivše YU. Prvi snimak nove postave JEBIVETER JUNIOR iznenadio je sve koji su očekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno.

Zoran Predin Vas poziva na sve navedene događaje :
“ Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li će Lačni Franz ikad ponovo nastupiti, kako bi mogle naš koncert doživeti i najnovije generacije radoznalih srodnih duša. Evo sada mogu konačno, sve da pozovem da dođu na “Lačni Franz Serbian Tour 2014”. Stare fanove, njihovu decu i najmlađe rokerske duše , kojima je Novi Talas ponovo blizu.Naš koncert nije sluzava nostalgija, već tvrda, polenta svirka, koja svom mladalačkom energijom izvodi naše legendarne pesme osamdesetih. Neke smo aranžmane ostavili iste, neke pesme digli u savremeni zvuk, a i dodali nekoliko iznenađenja, na primer, pesmu o Margiti, koja je svima draga, himničnu ” Šta bi mi bez nas”, itd. Ništa ne može povezati bend i publiku bolje od turneje…”