PODELI

Retko izvođene kompozicije Bibera, Palestrine, Pahelbela, Baha, Mateisa i Hendla, izvešće Danilo Novaković na baroknoj violini i Lana Jelenković na orguljama u Crkvi Svetog Antuna na Crvenom krstu, u nedelju, 8. juna. Početak je u 20 časova.

Kao duo, Lana Jelenković i Danilo Novaković započinju saradnju 2012. godine. Školovali su se u inostranstvu upravo za interpretaciju stare muzike: Danilo je studirao baroknu violinu u Holandiji, a Lana orgulje i čembalo na odseku za staru muziku u Nemačkoj. Specifičnost ovih instrumenata, široki spektar njihovih koloritnih, akustičkih i dinamičkih kvaliteta, navodi duo da produbi svoja interesovanja za svetsku muzičku baštinu i izvodi dela koja su nedovoljno poznata muzičkoj sceni.
Barokna violina razlikuje se od moderne. Drugačijeg je zvuka, ima crevne žice, drugačiju menzuru i vrat, lakša je i štimuje se niže od moderne violine.
Gudački registri na orguljama, kao što su Viola, Violina, Viola da Gamba, Salicional, Violon, predstavljaju najlepše solističke boje na orguljama, a svoj procvat u gradnji i intoniranju svirala doživljavaju u doba baroka i romantizma. Na ovim koncertima violina će biti naglašena kao instrument, koji će izvođenju orguljske literature dati novu muzičku dimenziju. Upravo ove orgulje u Crkvi Svetog Antuna imaju lepo intonirane gudačke registre kao što su Gamba i Salicional, koji će biti kombinovani sa baroknom violinom u kompozicijama Bibera i Palestrine.
Kod nas postoji publika koja rado sluša ovakvu vrstu muzike, što dokazuju uvek prepune sale na festivalima čembala i orgulja u Beogradu.
Na programu su dela Bibera, Palestrine, Pahelbela, Mateisa, Hendla i Baha.
Programi koncerata ovog dua sadrže kako retko izvođena dela renesanse i ranog baroka, tako i kompozitore 20. veka. Sa takvom muzičkom idejom, Danilo Novaković i Lana Jelenković imali su uspešnu premijeru na festivalu “Portoheli” u Grčkoj, a zatim su usledili i njihovi koncerti u Nirnbergu i Vircburgu, Nemačkoj.
Prošle subote, u subotičkoj Katedrali, održali su koncert na čuvenim Angsterovim orguljama, koje je ova mađarska firma izgradila 1897. godine.
Pokrovitelj ovog ciklusa koncerata je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.