PODELI

Snimanje filma je kompleksan proces u kome učestvuje veliki broj ljudi. Šta je sve potrebno uraditi kako bi se od ideje u glavi došlo do filma spremnog za projekciju? FRKA je projekat intenzivne LETNJE RADIONICE FILMA u Kragujevcu koja polaznike uči svim aspektima stvaranja filma, kao i razvoja filmske umetnosti i srodnih vidova stvaralaštva (televizijskog, video igrica, internet).

U Kragujevcu ne postoji isti ili sličan projekat kojim bi se na adekvatan način, neformalno, obrazovali zainteresovani iz grada i celog regiona. Projekat FRKA će na kreativan način upotpuniti ponudu u gradu kojom su obuhvaćeni svi uzrasti i obrazovni profili. Svaku oblast filmskog stvaralaštva predavaće dokazani profesionalci i stvaraoci: Gordan Matić – scenarista i reditelj, Dunja Petrović – dramaturgija i scenario, Bojan Vuletić – režija, Dušan Ivanović – kamera, Vladimir Vasiljević – produkcija i organizacija, Vojin Vasović – animacija i režija, Zoran Maksimović – snimanje i obrada zvuka.

Iza ovih imena kriju se ostvarenja poput: “Žućko, priča o Radivoju Koraću”, “Točkovi”, “Ringeraja”…

FRKA je zamišljena za polaznike bez ikakvog prethodnog filmskog iskustva, ali i za one koji žele da dopune svoja znanja i veštine. Filmska radionica FRKA je mesto uzbudljivije od filmskih festivala i realističnije od samih filmova. Napisati, producirati, režirati i izmontirati film pod mentorstvom filmskih stvaralaca je jedinstveno iskustvo koje ostaje svakom polazniku kao nezaboravna uspomena. Jednom završeni radovi polaznika neće samo skupljati prašinu već će biti javno prikazani, a takođe i prezentovani na festivalima, revijama i jutjub kanalu u skladu sa svojim kvalitetom.

Osnovni cilj radionice jeste da nakon tri nedelje njeni polaznici nauče o istoriji i teoriji filma, ali i o praktičnim, estetskim i zanatskim elementima filmskog stvaralaštva. Ukratko, treba da nauče kako zajedno funkcionišu: filmska teorija, istorija i praktične veštine od ideje, scenarija do obezbeđivanja sredstava, rada sa glumcima, do javnog prikazivanja i analize.

Specifičnost projekta FRKA jeste i primena najnovijih tehnologija u njegovoj realizaciji. Radionica će upoznati polaznike u radu sa hardverskim elementima digitalnih HD kamera Ari Aleksa i Canon Mark 9, filmskom optikom, Green Screen studijskom tehnologijom, preko Led panelnog osvetljenja, te najboljih računarskih konfiguracija (Tech End) Mac… Takođe i softverske tehnologije rada u alatima profesionalaca širom sveta poput Final Draft (scenario), Celtics (razrada, vizuelizacija), Eksel i Movie Magic (produkcija i budžetiranje), Final Cut i Adobe Premier (montaža), After Effects (kompozit), Da Vinci (kolor korekcija)…

Termin radionice je 1 – 21. avgust, 2017. godine.

Predavanja će se održavati u Knjaževsko – srpskom teatru, svakoga dana od ponedeljka do petka u terminima 9-12h i 18-21h.

Za prošlogodišnje polaznike biće održana FRKA Advanced napredna radionica, a termin će biti naknadno objavljen.

Broj mesta je ograničen, prijave su otvorene do 20. jula, 2017. godine na zvaničnom sajtu radionice www.frka.info .