PODELI

Žurkom na otvorenom, pod nazivom “Letnji šiz”, otvorena je letnja sezona događaja Drop Sensei organizacije. Lokacija žurke bio je Borisov atelje koji se 1. juna tresao u drum ’n’bass ritmu. DJ postava se sastojala od sedam mladih DJeva i publici već dobro poznate Drop Sensei ekipe . Zvuci neurofunka, liquida, i ostalih podžanrova drum ’n’ bass muzike držali su publiku na nogama do ranih jutarnjih časova.

Čast da otvori žurku pripala je Avramu Balabanu, koji je od skoro poznat kao Same, najmlađi DJ te večeri. Set je započeo melodičnim liquid – funk trakama, da bi kasnije umiksao po koji roller i deep. S obzirom na to da se od skoro bavi DJ-ingom, ovo mu je bio prvi put da nastupa na otvorenom. “Dosta je drugačije od žurki u zatvorenom, dosta je življe. Nastup na otvorenom je prilika za više liquid, letnjih traka”, jeste Avramov utisak.

Nešto posle ponoći, na red je došao Massivity trojac iz Bačkog Petrovca. Prvi je nastupio Branislav Zelenak, poznatiji kao Green, sa besnijim setom. On svoj izbor traka opisuje kao “tvrdo, mračno i roleri”. Iako je atmosfera prešla iz lepršavog likvida u nešto tvrđi zvuk, publika je odlično reagovala i pratila set. Nakon Greena, na scenu stupaju Jaffaz (Jan Bažik) i Mindcell (Jaroslav Krnač) koji nastavljaju da šire energiju i dodatno začinjuju set sa jump up trakama.

Energija je bila na vrhuncu kad su se za miksetom pojavili Drop Sensei, koji b2b nastavljaju struju jakih baseva. Između 600 i 700 posetilaca je neumorno igralo isprativši svaku traku koju su Drop Sensei iskusno miksali. Od nekih manje poznatih numera, pa do ’bangera’, trake su se ređale sa odličnim prelazima. Nije se moglo otići po piće ili do toaleta bez straha da propustitite dobar drop, da ne zažalite kad na pola puta do šanka čujete stvar uz koju biste zađuskali.

Sledeći je bio Miloš Lakićević, publici poznat kao Skilla. On svoj set opisuje kao  “set u kome preovladava neurofunk zvuk koji je skoncentrisan na reese sound često praćen vokalima koji upotpunjuju već energičan ritam”. Ono čime Skilla dodatno dopunjava svoj set jeste  funky dnb dok je neizostavni deo seta dubstep bass linija da na trenutak uspori ritam i da publici šansu da na katko odmori i najavi kraj. Skilla je još jednom uspeo da isprati ceo vajb žurke i oduševi sve prisutne.

Poslednji set podelili su Branislav (Bane) Siječanj i Friski (Vuk Tadić). Banetov set je bio prava vožnja za publiku, neočekivana mešavina sa ponekom  jump up trakom koja je iskakala iz okvira druma koji je prethodno puštan. Jedan od pokazatelja koliko je ovaj set bio raznolik jeste činjenica da se na kratko vreme mogao čuti i tehno. Svakako, Bane je uspeo da održi ljude na nogama sve vreme. Jedan od vrhunaca ovog seta jeste kad je zavrteo par nepogrešivih deep traka od čijeg basa se trese zemlja pod nogama.

Publika je sunce na tvrđavi dočekala uz Friskija, koji je možda mlad po godinama, ali po DJ iskustvu i ne toliko. Ovaj osamnaestogodišnji DJ je samo u protekle dve godine nastupao kako na ogromnim događajima Drop Sensei organizacije, tako i na događajima koje je on sa par kolega organizovao. Iako poslednji performer na Šizu, izvukao je maksimum iz publike. Oduševio je besnim zvucima neurofunka od kojih publika nije osećala umor ni u pola pet ujutru.

Letnji šiz je bio odlična uvertira za još jednu uspešnu i vrelu letnju sezonu drum ’n’ bassa u Novom Sadu. Sada već tradicionalno, dobra muzika i dobro raspoloženje su se širili tvrđavom. Iako se retko dešava da DJ postava bude ovako mlada, ovaj Šiz je svakako razbio svaku sumnju u kvalitet setova u poređenju sa godinama.

Drop Sensei organizacija, koja za cilj ima promovisanje drum ’n’ bass muzike  u Srbiji, iza sebe ima 6 godina uspešnog organizovanja događaja i osnivač je prvog srpskog drum’n’bass festivala pod nazivom Shuriken. Letnji šiz je ujedno bila i promocija Drop Sensei događaja koji slede ovog leta. Prvi od njih jeste Shuriken festival koji će se održati 16og juna i na kom će nastupiti najtraženiji liquid drum’n’bass duo na svetu, Hybrid Minds. Sledeći festival jeste EXIT na kom Drop Sensei ima svoju binu na kojoj će nastupiti svetska imena kao što su A.M.C., Alibi, Trei i mnogi drugi.

Isidora Popović

Foto: promo