PODELI

Kao uvertira za 2021. godinu kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture, 13. januara 2018. godine Pravoslavnu Novu godinu Novosađani su mogli da dočekaju na više od 21 lokacije uz bogat kulturni i muzički program. Za ljubitelje hip hop zvuka i fanove Marka Šelića, u klubu Gerila svoj nastup su imali Napeti Quintet i Marčelo.

Zadatak da razmrda publiku kao predgrupa imao je novosadski bend Mutant Urban Dance Ansambl. Energičan nastup i zanimljiv zvuk u kombinaciji dve bas gitare i bubnja bio je pun pogodak.

Usledilo je ono što su svi čekali cele večeri. U poslednje vreme Marčela smo češće mogli da viđamo na književnim večerima, nego na bini sa mikrofonom tako da je i novosadska publika nestrpljivo čekala da čuje opet stare i nove hitove. Lagani zvuk violine svi se prepoznali. Bila je to pesma „MC bez harizme“ dok se na binu penjao Napeti Quintet i MC sa harizmom. Već od samog starta smo znali da ćemo putovati vremenom I čuti nešto starije pesme koje Marčelo ne izvodi toliko često na svojim nastupima.

Neočekivano, dobili smo i novogodišnji poklon. Među prvima smo saznali da ćemo do kraja godine verovatno dobiti i novi album Marčela. Ali da ne bismo zaboravili one stare, usledile su pesme sa prvog albuma „Kuća na promaji“ i „Bekstvo“.

„…Do ponoći pušta RnB i house, a tek od ponoć Grand“, sinoć nije bio slučaj. Vreme je prolazilo i ponoć je stigla. Trenutak da zastanemo i jedni drugima čestitamo Pravoslavnu Novu godinu. Nastavili smo da pevamo gore pomenute stihove i pesmu „Sindrom Pepeljuge“. Čak je i nešto mlađa publika znala sve reči napamet, ali da ne bude da smo se naslušali samo starih hitova, otišli smo i malo unapred.

Nastavljeno je sa materijalom sa poslednjeg albuma. „Komplikovani“, „Muk“ i „Pegla“ još više su podigli publiku na noge. Publika je bila sve glasnija i glasnija da bi se sve završilo ogromnim vriskom i ovacijama koje su bile upućene Neveni, ali i ostatku benda nakon pesme „Tunel“.

Nastup nije mogao da se završi, a da se ne otpevaju i mnogima omiljene pesme „Otkucaji“ i „Pozerište“, kao i tradicionalna pesma za kraj svakog Marčelovog koncerta „Sunce“.

Pesma „20 000“ koja sinoć nije bila na repertoaru, možda je sa razlogom izostavljena. Jedan stih iz pesme sinoć nije bio aktuelan u Novom Sadu. Nismo „kulturu imali besplatno, jer na trgu je Ceca“. Kulture je sinoć bilo za svakoga i samo se nadamo da je ovo tek početak i uvod u sva dešavanja koja nas očekuju do 2021. godine, a i nakon toga.

Miljan Stojmenović

Foto: Andrea Magazin