PODELI

„Novosadska književna scena je specifična, sa puno različitosti, dobrih pesnika i pisaca“, konstatuje tokom razgovora Marija Prgomelja, mlada, svestrana, perspektivna autorka koja je nedavno objavila zbirku kratkih priča „Igre proleća i sene“, a za koju je recezent bio cenjeni pisac, prof. dr Slobodan Vladušić.

Kroz ovaj razgovor upoznajte Mariju jer njen rad zaista zaslužuje pažnju i veliko poštovanje kako novosadskih sugrađana, tako i šire publike.

Nedavno je svetlost dana ugledala tvoja nova knjiga imena „Igre proleća i sene“. Možeš li nam reći nekoliko reči o njoj kako bi čitaocima našeg portala zagolicala maštu?

Da, knjiga je izašla 29. novembra prošle godine. U pitanju je zbirka kratkih priča u kojoj se našao izbor sa mog bloga http://prgomelja.blogspot.rs/ kao i priče koje sam napisala spacijalno za ovu priliku. Sastoji se od 33 priče različite tematike. Neke su o književnosti, prijateljstvu, ljubavi, smrti, privlačnosti…

Ko je izdavač tvoje nove knjige i kako zainteresovani čitaoci mogu doći do nje?

Izdavač je novosadski Prometej i čitaoci vašeg portala mogu poručiti svoj potpisani primerak na mom sajtu www.knjigoljubiva. com ili potražiti u knjižarama ,,Most”, ,,Bulevar books” i ,,Solaris.”

Promocija je već održana u Banjaluci. Kakvi su tvoji utisci?

Banjalučka promocija, prva u nizu, bila je zaista uspešna. Održana je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike srpske, a publika je bila zainteresovana. S druge strane, fantastično je i medijski ispraćena. Na dan promocije izašao je intervju u ,,Nezavisnim novinama”, a za vikend i reportaža o promociji u ,,Glasu srpske.”, dok je delić atmosfere zabeležila RTRS u prilogu koji je emitovan u okviru emisije ,,Prozornica.”

Kada će na red doći promocija u Novom Sadu?

Novosadska promocija zakazana je 22. marta u 19 časova, u Gradskoj biblioteci. U planu je i promocija u Kulturnom centru Novog Sada, u bibliotekama u Vrbasu i Beogradu, ali o tome više kada budem imala tačne datume.

S obzirom na to da na doktorskim studijama na odseku za srpsku književnost proučavaš srednji vek, možeš li nam reći da li i koliko ima uticaja na tebe i tvoje stvaralaštvo pomenuta epoha?

Vrlo malo. Uspela sam da odvojim naučni rad od književnog. Recimo, u knjizi ,,Igre proleća i sene” postoje samo dve priče sa motivima iz srednjeg veka, a to su ,,Ibarski jorgovani”, priča o sklapanju braka između kraja Uroša i Jelene Anžujske  i ,,Ruke blagoverne gospođe”, o ljubavi Sandalja Hranića i Jelene Balšić.

Knjiga pesama „Alter ego“ za koju si dobila nagradu „Stražilovo“ prevedena je na engleski jezik. Da li u planu imaš i prevod nove knjige?

Da, u planu je da se u doglednom vremenu prevede na engleski i predstavi široj publici jer je ,,Alter ego” dobio dobre kritike.

Kada smo već pomenuli knjigu „Alter ego“ koju je objavilo Brankovo kolo, red je i da te pitam, da li si propratila prošlogodišnju manifestaciju koja je iznedrila novu pesničku generaciju velikog potencijala?

Da. Godinama pratim Brankovo kolo i smatram da je ova menifestacija jedna od najboljih u zemlji. Svi mladi pesnici koji su promovisali svoje zbirke imaju veliki potencijal, ali bih izdvojila uspešnu zbirku Rastka Lončara ,,Nervi od volframa.”

Kako iz tvog ugla izgleda novosadska književna scena?

Novosadska književna scena je specifična, sa puno različitosti, dobrih pesnika i pisaca. Tu su, naravno, velika imena poput Đorđa Sladoja, Anđelka Anušića, Ivana Negrišorca, Nenada Grujičića, Franje Petrinovića, Draška Ređepa, ali i pripadnika mlađe generacije,  poput Bojana Krivokapića, Branislava Živanovića i drugih.

Završavaš doktorske studije, radiš kao novinarka, nedavno si i držala besplatne časove srpskog jezika, vodiš blog Knjigoljubive Marije i pored svih obaveza uspela si knjigu da objaviš. Kako balansiraš u takvoj svakodnevici i pronalaziš motivaciju za pisanje?

Tako je. Trenutno radim na tezi i nadam se da će biti gotova u narednih godinu, godinu i po dana. Pišem za portal Moj Novi Sad i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo, kao i rad u školi. Što se tiče besplatnih časova, nisam mogla da pretpostavim da će ovaj gest imati takav odjek. No, volim da pomažem, pa ću i ove godine podeliti nekoliko besplatnih priprema za prijemni učenicima koji nisu u mogućnosti da plate. Knjigu sam pisala dve godine uz posao i druge obaveze i nije mi teško padalo. Naprotiv, pisanje je, pre svega, zadovoljstvo, te sam prirodno motivisana na ovaj čin. Zapravo, iskoristiću priliku da se pohvalim da sam napisala i pesničku zbirku, koja će izaći krajem ove ili početkom sledeće godine, a u planu je i roman.

Mina Erić

Foto: J. Đurđević (Glas srpske)