PODELI

Mark Lanegan Band će u Beogradu nastupiti u sredu 21. novembra u sali Amerikana Doma omladine.

Mark Lanegan je svoj sedmi studijski album “Blues Funeral” objavio u februaru, ali pored toga ove godine učestvovao je na još nekoliko zanimljivih muzičkih projekata.

Na poziv Nika Kejva (Nick Cave), priključio se ad-hoc bendu The Bootleggers, koji je legendarni Australijanac okupio za potrebe svog novog filma “Lawless”. The Bootleggers čine članovi The Bad Seeds/Grindermana – Kejv, Voren Elis (Warren Ellis) i Martin Kejsi (Martyn Casey), kao i gitarista Groove Armade Džordž Vještica (George Vjestica), producent/kompozitor David Sardi (Sardy), ali i Mark Lanegan, Ralf Stenli (Ralph Stanley), Emilu Heris (Emmylou Harris) i Lila Mos (Liela Moss) (Duke Spirit).

Mark Lanegan sa The Bootleggers peva klasike Linka Reja (Wray) “Fire & Brimstone”, Velvet Underground “White Light/White Heat” i Captaina Beefhearta “Sure ‘Nuff Yes I Do”.

O saradnji sa Nikom Kejvom, Mark Lanegan je rekao: “Upoznao sam Nika Kejva još 1992. godine i to kada sam išao da gledam koncert The Bad Seeds. Poziv da radim sa njim za mene je došao baš iznenada, ali sve je bilo jako jednostavno – Nik me je pozvao i pitao da li me zanima – za mene nije bilo dileme. Pesme za koje me je zvao su neke od onih koje znam i pevam oduvek. Genijalni Link Rej je tokom sedamdesetih godina XX veka objavio tri albuma na kojima je i pevao – pored standardnog sviranja gitare. “Fire & Brimstone” je sa prvog (1971 “Link Wray”), i tu pesmu znam i pevam dugo, dugo godina… Tu pesmu Captaina Beefhearta (“Sure ‘Nuff Yes I Do”) pevam u svakoj situaciji od kada znam za sebe. “White Light/White Heat” je strašno poznata i to je uvek pomalo nezgodno, ali Nik i Voren su mi pustili verziju Ralfa Stenlija, a on je napravio od VU standarda pesmu koja je potpuno njegova i skroz drugačija. Rekao sam sebi – ako Ralf može, hajde da ja bar probam…”

“Lawless” (Bez zakona) je gangsterski film iz doba prohibicije i predstavlja novu saradnju Kejva sa rediteljem Džonom Hilkotom (John Hillcot). Glavne uloge tumače Šaja Labuf (Shia LaBeouf), Tom Hardi (Hardy), Gari Oldman (Gary Oldman), Gaj Pirs (Guy Pearce)… Za razliku od filma “The Proposition” (2005) – prethodnog dela ovog tandema – ovoga puta ideja nije Kejvova, nego je njegov scenario baziran na romanu Meta Bonduranta (Matt Bondurant) “The Wettest County In The World”.

Početkom 2013. trebalo bi da se pojavi kompilacija “Anthology” Marka Lanegana na kojoj će po prvi put na jednom mestu naći svoje mesto sve pesme Marka Lanegana koje je obrađivao tokom poslednje tri decenije, kao i brojne originalne pesme koje su bile objavljivane van studijskih albuma.

Mark Lanegan Band će u Beogradu nastupiti u sredu 21. novembra od 20h u sali Amerikana Doma omladine. On je autentična rokerol ikona, pesnik i pevač, lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age, autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel (Isobel Campbell), omiljeni gost svih muzičara (koji su skupili hrabrost da ga pozovu da im gostuje na pesmama) i idealni partner za izmišljeni preferans u kojem ga čekaju Džoni Keš (Johnny Cash) i Tom Vejts (Waits).

Ulaznice za nastup Mark Lanegan Banda mogu da se kupe po pretprodajnoj ceni od 1.800 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kafeu Šikarica (Skadarska 22) i u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30).

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.