PODELI

U petak 9. novembra, u prepunom klubu Firchie Think Tank Studio održan je koncert Marka Louisa u okviru njegove turneje na kojoj promoviše album “Euridika“Osim pesama sa novog albuma Marko je izveo i neke od njegovih starijih hitova: “Raj za avanturiste, “Shine on me”, “Where is you love” , “Pashana”… Novosadska publika voli i poštuje rad ovog vrhunskog umetnika, a dokaz tome je svakako rasprodat koncert. Oduševljenje, smeh, pa čak i suze mogle su se videti na koncertu. Energija koju Marko prenosi preko svojih pesama je neverovatna. Dva sata prošla su kao tren. Publika je kao omađijana horski pevala svaku pesmu.

Na oduševljenje svih, na samom kraju, usledile su pesme “Đelem đelem”, “Cveće cafnalo” i “Doviđenja”. Nakon fotografisanja sa fanovima, potpisivanja plakata i cd-ova, popričali smo sa Markom.

Kao prvo, hvala na prelepom koncertu

Hvala vama, hvala publici. Mnogo hvala.

Muzičku karijeru započeo si u bendu Marakuja. Zbog čega si odlučio da uplivaš u solo vode?

Period sa Marakujom je bio prelep i tu sam naučio mnogo stvari, naučio sam da sarađujem, da stvaram sa drugim ljudima, ali sam želeo da radim bez granice. U bendu, na neki način, uvek deliš sa drugima. Neću da kažem da sam cicija, nego sam hteo da vidim kako bi ispalo ako ja sam odlučujem. Dobro se osećam u tome i drago mi je što sam to probao.

Primetila sam da na albumima ima dosta pesama koje su duetske. Zbog čega dueti i kako biraš umetnika sa kojim ćeš snimiti pesmu?

Prethodni album “Beskraj” je bio skoro ceo duetski, samo jedna pesma nije bila duet. Želeo sam da ukrstim različite elemente, različite boje koje možda i ne idu zajedno, ali to mi je bila inspiracija. Na novom albumu imam tri dueta i to sa ljudima sa kojima sam već sarađivao, tu su Božo Vrećo, Helem Nejse, moja sestra Maja.

Kad smo već kod dueta, koja saradnja ti je najdraža?

Uh, stvarno ne znam. Saradnja sa Božom mi je draga i mnogo je uticala na mene. Tu su Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov… ne bih mogao da se odlučim samo za jednu. Mogu reći da mi je najdraže što sam snimio duet sa Majom, mojom sestrom.

Moderni zvuk protkan tradicionalnim elementima… Kako si se odlučio na ovaj korak?

Žanrovi su za mene granice, a ja sebi ne postavljam granice. Mislim da je muzika jedini medij preko koje možeš da doživiš, osetiš, interpretiraš bez ikakvih granica.

Prva dva albuma su odlično prihvaćena kod publike. Treći album „Euridika“ ugledao je svetlost dana, na oduševljenje mnogih tvojih fanova. Koliko dugo si spremao album?

Reakcija publike prema mojim prethodnim albumima mi je dala tu energiju i inspiraciju za Euridiku. Album sam snimao aktivno 3-4 meseca. Neke pesme su bile u pripremi još 2013. godine, tada nisu bile dovoljno zrele, ali su sada dobile svoju šansu na Euridici.

Da li imaš svoju omiljenu pesmu?

To su faze, kako snimim pesmu, završim je – ona je moja omiljena. Imao sam fazu da mi je pesma “Šankovi” omiljena, “Euridika”, “Kad je noć” , a trenutno … i ona mi je konstantno bila omiljena – pesma “Imao sam ružne sne” . Ona je mnogo tužna i teška pesma , ali eto mogu nju da izdvojim kao omiljenu.

„Kada je noć“ i „Euridika“ već imaju video spotove? Da li planiraš još neku ekranizaciju?

Da, snimamo dva nova spota koji se očekuju uskoro. Nalazimo se na promotivnoj turneji. Obilazimo Srbiju, zatim BiH, Hrvatsku. Ova dva spota očekujem pre beogradskog koncerta koji je 13. decembra.

Marija Ćurčija