PODELI

Kultna britanska grupa Massive Attack otvoriće Dimensions festival 24. avgusta na jednoj od najlepših svetskih bina na otvorenom – pulskoj Areni.

Upravo na tom mestu, uz vrhunsku koncertnu produkciju, počinje peti Dimensions festival, koji je poslednjih godina stekao reputaciju jednog od najuticajnijih festivala elektronskog zvuka u svetu. Peti rođendan Dimensions će obeležiti s legendarnim imenima iz techno, house, jazz i soul sveta koja stižu od 25. do 28. avgusta na tvrđavu Punta Christo. Objava prve grupe izvođača otkriva kako će ovo biti jedno od najimpresivnijih festivalskih izdanja.

Publika u Areni imaće priliku poslušati Massive Attack u savršenom trenutku, tik pre izlaska novog albuma, najavljenog za kraj godine. Nakon pet godina diskografske pauze Massive Attack je krajem januara objavio novi EP ”Ritual Spirit” kojim najavljuju album i s kojim su upravo na evropskoj turneji. Uz Young Fathers, Roots Manuvu i Azekela na ovom izdanju po prvi put od 1994. i albuma ”Protection” pojavljuje se nekadašnji član benda – Tricky. Ovi začetnici trip-hop pravca već 25 godina važe za jedan od najuticajnijih muzičkih sastava, sa preko 11 miliona prodanih kopija i mnoštvo osvojenih nagrada.

Nakon otvaranja, na tvrđavu Punta Christo pored Pule, svojevrsni evropski bastion elektronske muzike, stiže australijski future-soul kvartet Haitus Kaiyote nominovan 2013. za nagradu Grammy za najbolje r&b izvođenje. Eklektično lice festivala otkriće nastup eksperimentalne jazz-fusion skupine Moritz von Oswald Trio, u kojoj za bubnjevima sedi nigerijski muzičar Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Ikone underground house muzike duo Mood II Swing donose svoju selekciju klasika iz 90-tih, a na istom tragu su i Joe Claussell, osnivač njujorških legendarnih Body & Soul večeri te pravi predstavnik čikaške scene – Gene Hunt.

Centralna lokacija festivala, 200 godina stara tvrđava Punta Christo, intiman je lavirint bina i prolaza obogaćenih najboljim svetskim razglasima u neverovatnom okruženju mora i šume, tik uz festivalski kamp Brioni. Uz dnevnu binu na plaži, zabave na brodovima i niz radionica posetioci mogu naći balans između dnevne i noćne strane Dimensions festivala.

U prodaji je upravo ograničen broj povoljnijih festivalskih ulaznica po ceni od 660 kn za posetioce iz Hrvatske i regije- Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore. Ulaznice za koncert otvaranja Dimensions festivala u Areni po ceni od 240 kn mogu se kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mestima širom Hrvatske.