PODELI

Ekipa Megafona obeležila je dve godine postojanja i emisije “Megafon Music” festivalom u koncertnom prostoru Arena Fun Factory u Kragujevcu.

Tokom dve godine kroz emisiju je prošao zaista veliki broj bendova, što na hit deset listi, što kao specijalni gosti emisije. Organizatori Megafona su prošle godine pravili festival kojim su obeležili prvu godinu rada. Iskusniji za godinu dana, Megafon Music Live 2 imao je što šta novo da ponudi!

Za početak, koncept festivala je ostao isti. Izvođači su imali po dvadesetak minuta da zabave publiku, a pošto je nastupilo ukupno sedam izvođača, ceo program je trajao preko tri i po sata. Novitet u odnosu na prvi rođendanski festival bile su nagrade i to u pet kategorija. Nagrade su dodeljivane u pauzama između nastupa bendova, pa su posetioci Megafon festa, pored izvođača na bini mogli da vide i još neke poznate ličnosti.

Cockblockers_Predrag_Todorović

Početak programa je bio najavljen za 21h, što je i ispoštovano, pa je prvim posetiocima sa bine obratio voditelj emisije Zoran Lazarević. Laki je poželeo dobrodošlicu i najavio prvog izvođača, mlade kragujevačke bluzere The Cockblockers. Već od samog početka koncertni prostor je počeo polako da se puni, a mladi The Cockblockers-i su izmamili i prve aplauze. Svojih dvadesetak minuta su iskoristili na pravi način, a prilika da se nađu u programu Megafon Music festivala zasluga je minulog rada proteklih godinu dana.

Kao što je u satnici bilo najavljeno, drugi izvođač koji se pojavio na bini bio je Mortal Kombat. Kao bend sa puno fanova u šumadijskoj prestonici, Mortal Kombat je ispred sebe imao “kritičnu masu” koju je praktično oduvao svojim dvadesetominutnim nastupom. Zaista energična i dobra svirka, ali i horsko pevanje eksplicitnih stihova koje se prolamalo Arenom obeležili su nastup Mortal Kombata u Kragujevcu. Oni su pozdravili publiku i organizaciju i binu prepustili Lakiju koji je imao zadatak da najavi i dodelu prve nagrade na Megafon Music Live-u.

Mortal_Kombat_Predrag_Todorović

Po konceptu koji je uveden ove godine, počelo je i dodeljivanje nagrada u četiri kategorije. Organizatori su se potrudili da sam čin uručenja nagrada bude zaista impresivan, pa je svaka kategorija imala svog uručioca nagrade. Prva kategorija u kojoj je dodeljena nagrada nosi nazov “Nove nade”. Ispred organizatora nagradu je uručio Vuja (KBO!), a u ovoj konkurenciji mladih bendova izdabran je bend The Cockblockers. Mladi Kragujevčani su u protekoj godini izdali EP za koji su uradili i tri spota, nastupali na nekoliko jakih festivala, kao i u svim većim centrima po Srbiji.

Nakon prve dodeljene nagrade na binu je izašao kragujevački bend Violet. Ni malo lak zadatak, nastup posle opasnog Mortal Kombata. Violet je kragujevački sastav koji polako gradi bazu fanova, a ovog puta su najbolje reakcije pobrali svojim poslednjim singlom.

Nakon njihovog nastupa došao je trenutak za dodelu druge nagrade i mirkofon prepustio kultnom novinaru i uredniku emisije i predstave Iz Glave – Miroslavu Miletiću. Popularni Mića je imao tu čast da nagradu za doprinos RnR muzici uruči Peđi Novkoviću ispred emisije “Gruvanje”. Peđa se zahvalio na nagradi i čestitao godišnjicu svojim kolegama, sa osvrtom na grad Kragujevac, veliki broj kvalitetnih bendova, kao i na Arsenal Fest koji je u emisiji Gruvanje odneo nagradu za najbolji domaći festival protekle godine.

Trigger_Predrag_Todorović

Na bini je Trigger, beogradski metal bend predvođen harizmatičnim ženskim vokalom – Milenom Branković. Kvalitetna žurka se nastavlja nešto težim rifovima i dobrom svirkom, a Trigger svoj nastup zatvara obradom popularne numere “Ena” koju zajedno sa Milenom peva publike iz prvih redova.

Sad već znamo da sledi dodela sledeće nagrade. U izuzetno jakoj konkurenciji spotova koji su emitovani ove sezone na Megafonu, nagrade za najbolji spot je pripala bendu Feud za pesmu “Televizija”. Na binu je izašao Ramirez, a nagradu mu je uručio Boža Fridman ispred tima “RaX media”. Ramirez je pozdravio kragujevačku publiku i najavio skorije druženje Feuda sa Kragujevčanima.

Popecitelji_Predrag_Todorović

Žarnovski prošaran festival, i posle bluza, pank-metala, metala na binu izlazi i instrumentalni sastav Popečitelji. U Areni sa razglasa ide vožnja kroz uvek interesantne bas i gitarske deonice i igranje publike uz Loše društvo i Novo društvo pokretljivih i motivisanih Popečitelja.

U pauzi između bendova sa razglasa je krenula numera “Divan dan”. Na binu je izašla Maja iz benda E-play i Uroš, gitarista Epiloga. Bilo je vreme za dodelu nagrade za najbolji singl godine i sasvim zasluženo, u ime Megafon tima, Uroš je tu nagradu uručio Maji.

Tea_Break_Predrag_Todorović

Beogradski pankeri Tea Break, posle odličnog nastupa u beogradskom Domu omladine, gde su ugostili hrvatski bend Debeli Precjednik, dolaze na druženje sa Kragujevčanima. Tea Break ubeležio je još jedan u nizu nastupa u ovom gradu gde su vrlo dobro poznati kragujevačkoj publici. Energična i iskrena svirka, dobra komunikacija sa publikom i najava da je baš ovo oproštajna svirka njihovog bubnjara Kukija, koji je pozdravljen ovacijama i aplauzima! Tea Break svoj materijal radi na engleskom, a baš o tome govori i njihov poslednji singl koji su snimili zajedno sa Kocom iz Debelog Precjednika. Ovom pesmom je odjavljen njihov nastup na Megafonu, a publika je baš ovu numeru s nestrpljenjem čekala!

Program se polako bliži kraju. Pre poslednjeg izvođača na red dolazi i podela poslednje nagrade. Dok se KBO! polako spremao za svoj nastup, sa razglasa je krenula pesma “Deca iz komšiluka”, a na binu je izašao Vladimir Paunović novinar i rock kritičar i pozvao Vladu Kokotovića, basistu Goblina, kako bi mu uručio nagradu za album “Roba s greškom”. Uz iskrene ovacije prisutnih uručena je i poslednja nagrada, a isčekivao se i početak nastupa poslednjeg benda.

KBO_Predrag_Todorović

Popularni, harizmatični, dobro usvirani i izuzetno raspoloženi kragujevački pankeri KBO! otvorili su svoj nastup pesmom “Kragujevac” i od prvog tona je krenulo pravo ludilo ispred bine, ali i na bini. Vuja je pozivao fanove da se penju na binu i pevaju zajedno sa njim, a u jednom trenutku kada je KBO! izvodio “Forever Punk” na binu se popeo i gitarista Tea Break-a i zajedno sa publikom i bendom otpevao pesmu. Odličan bend, odlična predstava i odjava odličnog Megafon Music Live programa. Uz sve ove izvođače i goste, trebalo bi napomenuti da je za miksetom bio Šomi Wild Cat i rukama punim posla se trudio da svim izvođačima obezbedi najbolje uslove za rad. Problem akustike prostora se odrazio na zvuk, ali to većina posetioca neće zameriti jer je kragujevački Megafon Live bio jedan vrhunski troipočasovni provod u petak uveče.

Kroz Megafon proslavu prošlo je preko 400 fanova rokenrol muzike, kao i veliki broj akreditovanih novinara i fotografa, a za ceo program bilo je potrebno izdvojiti svega 200 u pretprodaji tj. 300 dinara na ulazu dok je npr. cena piva bila 180 dinara.

Iskoristićemo priliku da im i mi čestitamo jubilej i poželimo još dosta kvalitetnog sadržaja emisije “Megafon Music” koja od svog prvog izdanja radi na promociji savremene rokenrol kulture.

Tekst: Milan Savić

Foto: Predrag Todorović