PODELI

Novosadski klub The Quarter krajem oktobra, sada se već može reći, tradicionalno je domaćin grupi metalaca pod nazivom Mortal Kombat i svim fanovima te grupe. U subotu, 28. oktobra, ove godine održan je „Koncert godine“. Nije ovo  prvi put da Mortal Kombat nastupa na tako „velikom događaju“… Svirali su oni i na Oktobar festu i na Evroviziji, Antievroviziji i gde sve još ne, ali u svojoj režiji na svoj način i sa svojom muzikom. Možda zvuči prepotentno kada pre nastupa kažete da će ovo biti „Koncert godine“, ali ne i ako se zovete Mortal Kombat! Onda znate kakva će atmosfera biti i da će se većina provesti možda čak i bolje nego na pravom Koncertu godine.Kao gosti Kombatima nastupali su veterani beogradske pank scene – NBG. Da svoju publiku imaju i u Novom Sadu pokazali su sinoć. Nije čest slučaj da se prostor ispred bine popuni i tokom nastupa gostiju, ali to jeste bio sinoć slučaj. Satnica se poštovala te je NBG izašao na binu tačno u 22h, a klub je već bio prilično pun. Iste sekunde krenulo je razgibavanje ramena, zglobova i nogu u šutkama što je bila odlična uvertira, ali i neophodna priprema za ostatak večeri gde će se šutke smenjivati jedna za drugom. Svoj deo posla pankeri iz Novog Beograda završili su pesmom “Marijana”. Horskim pevanjem i aplauzom na kraju moglo se zaključiti da NBG u Novom Sadu zaslužuje i svoj samostalni koncert.

2

Bližio se početak onoga što su svi željno iščekivali danima i mesecima unazad. Pred nama je bilo dva sata kvalitetne metal muzike i uzbuđenje u publici nije moglo da se sakrije. Pred sam izlazak na binu sa zvučnika je krenula dobro poznata melodija iz pesme “Oči boje duge”. Da dobro ste pročitali, dens hit 90-ih je predstavio naše teške metalce. I tu nema ničeg čudnog, kada znate da će prva pesma biti ne hit iz 90-ih nego hit iz 2017! Odmah u startu, prva šutka, prva baklja i sve to dok na bini Kombati prže sada već i znate, svoju megahit – “Devedesete”! U publici se moglo i primetiti nekolio momaka koji su Noć veštica dočekali malo ranije, pa su došli odeveni kao pravi dizelaši sa sve kajlama i trenerkama. Ne znam da li se ikada ranije desilo da dve osobe (jedna u martinkama, druga u air max patikama) stoje jedna do druge i slušaju jedan bend pri tom znajućii sve reči pesama.

6

Entuzijazam u publici nije opadao. Verujem da se to osetilo i na bini sa one strane zvučnika, tako da su metalci iz Beograda nastavili u žestokom ritmu svirajući “Zvezde Granda”, “Nemoj biti emo”, “Teretana”, “Veliki brat”… Baklje su paljene jedna za drugom, a šutka može se reći nije ni prestajala.

3

Usledila je nagradna igra za publiku. Sećate se najave za novosadski koncert gde su članovi benda probali najljuću papriku Karolinu riper? Najhrabriji iz publike imali su priliku da probaju istu tu papriku i osvoje majicu ako izdrže celu sledeću pesmu bez da siđu sa bine i potraže spas u vidu mleka. Simbolično krenula je pesma “Vegan”. Opet skakanje, opet šutka… Kako u publici tako i na bini. Momci i devojke koji su sada već progutali Karolinu riper skakali su što od ljutine, što od energije. Skoro, pa svi su izdržali do kraja pesme. Da li paprika za njih i nije bila toliko ljuta ili jednostavno nisu želeli da siđu sa bine zbog dobre svirke jedino oni znaju.

91

Bližio se polako kraj nastupa… Krenula je pesma “Pozer” i u tom trenutku nije bilo baš najjasnije ko se bolje provodi, da li publika ili muzičari na bini. Gitarista je u jednom trenutku poželeo to i da proveri, pa je završio u masi koja ga je nosila kroz klub The Quarter. Kombati su sišli sa bine nakon toga, ali naravno da im niko nije poverovao da je to kraj koncerta. Vrlo brzo su se vratili. Nije bilo potrebe da ih publika preterano doziva. I njima se sviralo još malo, jer novosadska publika je sinoć to i zaslužila.

93

Furiozan kraj, ništa sporiji ili mekši od ostatka nastupa. Pesmama “FK  Metalac”, “Post’o sam metalac”, “Mala” i “Teški metal” zaokružili su ceo koncert. Kao i cele večeri opet baklje, šutka koja nije ni prestajala sa jednom razlikom što je sada i Kriki poželeo da vidi kako je u publici, pa je pred kraj i on završio na rukama u masi.

Možda zvuči prepotentno kada pre nastupa kažete da će ovo biti „Koncert godine“, ali ne i ako se zovete Mortal Kombat! Da li je ovo bio koncert godine? Što se nas tiče, a verujem i većine u publici apsolutno jeste.

Miljan Stojmenović

Foto: Ivana Jovanović

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE.