PODELI

Album prvenac crnogorske grupe Mikrokozma, pod istoimenim nazivom izdao je Dallas Records, a ugledao je svetlo dana pred sam kraj 2015. godine. U nekoliko pesama na albumu provlače se prepoznatljivi uticaji ex-Yu i svetske scene prelomljeni kroz njihovu autorsku optiku.

Mikrokozmu su u Podgorici 2011. godine osnovali Enes Zejnilović (gitara, rođen u Prištini 1987.), Nikola Tomić (bas, vokal, rođen u Bijelom Polju 1977.) i Stanislav Nikičević (bubnjevi, rođen u Nišu 1966.). Prvi nastup imali su na White Field Jazz festivalu u Bijelom Polju, a nakon toga često nastupaju u Crnoj Gori na festivalima, u klubovima, ali i na pesničkim večerima.

Na prvencu “Mikrokozma” nalaze se pesme s potpisom Enesa Zejnilovića i Nikole Tomića, a za produkciju se pobrinuo Stanislav Nikičević.

O inspiraciji za naziv grupe, ali i njihove pesme Nikola Tomić kaže: “Sam naziv je očigledno izveden iz spjeva “Luča Mikrokozma” vladike Petra II Petrovića Njegoša. A zašto? U periodu sazrijevanja mogu reći da mi je taj spjev spasio život. Naravno, ako život ne podrazumijeva količinu tečnosti i kostiju, već onaj duhovni i misleći. Suština naše inspiracije krije se u tome koliko se život sveo na borbu za zaradu, preživljavanje. Život u gradovima nas je otuđio od majke zemlje pa čeljade nema svijest o tome da se krumpir može zasaditi i ponovno izrasti, a krava, ako se pravilno brine o njoj, daje svakog dana mlijeko. Kao bend nemamo konkretan glazbeni uzor, a iskustva sviranja nas vode od grupe Time do Šarla Akrobate, te Hendrixa i Talking Heads. Nas trojica ne samo da smo po godištu udaljeni, već smo i rođeni u različitima gradovima. E sad, što je učinilo da opstanemo kao grupa, to već moramo zahvaliti višim silama, ali i međuljudskom uvažavanju i sličnom estetskom doživljaju muzike.”

Pogledajte novi videospot grupe Mikrokozma za pesmu „Gole grudi“.