PODELI

Milan B. Popović je pesnik, novinar, kolumnista, publicist, kritičar i  poznavalac muzike.

Pre nekoliko godina se upustio u avanturu koja je iznedrila CD kompilaciju “Vreme brutalnih dobronamernika”.

Ovaj projekat je izazvao pažnju javnosti i doživeo određeni uspeh. No, tu nije kraj.

Čime se sve Milan bavi i koliko je zadovoljan plodovima svog rada pročitajte u narednim redovima.

 

 

Remix: Milane, uz Vaše ime stoji pesnik, novinar, kolumnista, publicista, kritičar , a u kojem radu najviše uživate?

Milan: I sa dubokim i pažljivim razmišljanjem o Vašem pitanju i sa momentalnim, brzim, ali ne i brzopletim odgovorom, najviše uživam u svojoj i tuđoj poeziji.

Remix: Poeziju ste povezali s muzikom preko CD kompilacije „Vreme brutalnih dobronamernika“. Na koji način ste birali bendove da ožive te stihove?

Milan: Neke bendove sam ja pozvao da učestvuju, ponudio im umetničku saradnju, neki bendovi, pošto se cela priča proširila širom metal komune, su mi se sami javili da učestvju. Naravno, i njihove pesme su se našle na rock/metal CD kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika“. Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ nalazi se 18 grupa i izvođača: legendarna rok ikona Aleksandra Slađana Milošević „Alogia“, „Instant karma“, „Abonos“, „Art diler“, „Backbone“, „Tales of dark“, „Broken strings“, „Atlantida“, „Disparador“, „Amaranth“, „A. R. Club“, „Heaven rain“, Iskaz, „Darkshines“, „Asphalt Chant“, „Seraphim“ i „Demether“.

Vreme brutalnih dobronamernika-omot CD kompilacije

Remix: Alogia i Aleksandra Slađana Milošević su nedavno snimili spot za pesmu „Izdaja, ja bih da odmorim dušu“, sa ove kompilacije. Da li ste možda učestvovali u toj realizaciji i kako ste zadovoljni vizuelnim izgledom pesme „Izdaja, ja bih da odmorim dušu“?

Milan: Učestvovao sam tako što sam ih iskreno podržao da našu saradnju krunišemo video spotom, i pesmu uzdignemo na još veći stupanj profesionalnosti i kvaliteta. Veoma sam zadovoljan finalnom verzijom spota.

Remix: Nakon ovog jedinstvenog projekta CD „Vreme brutalnih dobronamernika“ pojavila se i Vaša četvrta zbirka „Na kori integralnog hleba i olovci“. Tematika je drugačija, ali i dalje postoji interesovanje za pravljenje muzike za Vaše stihove. Da li je osim „Seljačke bune“ još neki bend snimio pesmu iz ove zbirke?

Milan: Jeste, snimio je. Pored pesme „Prirodno“ koju je već snimila grupa „Seljačka buna“, i beogradski alternativni-elektro-rock duo „Hashish Club“ je uradio muziku i otpevao moju pesmu „Živac“. Ekipa iz Užica „Undergrad“, snimila je i spot za numeru „Živac“, a posetioci Vašeg sajta je mogu je videti na ovom linku  , i čuti na njihovom „Hashish club“ , novom, upravo publikovanom CD-u „Firework in progress“, koji je objavila legendarna hrvatska izdavačka kuća „Slušaj najglasnije!“.

Remix: Hoće li i ova zbirka biti propraćena nekom kompilacijom?

Milan: Novi samostalni kompilacioni CD je u pripremi, tačnije već je rad na njemu krenuo. Moja nova zbirka pesama je odavno napisana, ali ću je sačuvati za neka nova, bolja, buduća vremena. Ne treba žuriti. Apsolutno sam ubeđen u to. Poezija, posebno ako je dobra, je svevremena.

Remix: Imaju li sponzori sluha za ovakve projekte?

Milan: Kada ste primorani da kontaktirate najmanje 300 različitih firmi i obratite im se za donaciju ili sponzorstvo, i budete dosledni i uporni u tome, od tih 300 kontaktiranih firmi, bar njih pet-šest, osete i prepoznaju da bi unikatnim projektima trebalo i vredi pomoći i podržati ih.

Remix: Poznajete obe strane medalje kako je to davati i primati kritike jer je i kompilacija „Vreme brutalnih dobronamernika“ recenzirana mnogo puta, a takođe čitate i kritike svoje poezije. Koliko je Vama laka ili teška uloga kritičara kada znate kako se oseća onaj ko bi to trebalo da pročita i prihvati Vaše mišljenje?

Milan: Ja veoma dobro znam šta znači javno izgovorena i javno napisana reč, kao i koja je to odgovornost i težina. U tom smislu, kao kritičar, sa posebnom pažnjom pišem o drugim umetnicima, muzičarima, izvođačima, pesnikinjama i pesnicima. Ja sam jedan od retkih, ako ne i jedini mlađi kritičar na Balkanu tj. Ex Yu regionu, koji je u istom momentu i umetnik, autor, pesnik i kritičar.

Remix: Za Vas važi da ste veliki poznavalac muzike. Da li inspiraciju pronalazite u muzici kad se latite „pera“ da zapišete koji stih?

Milan: Ne, moje pesme, kada su pisane, nisu pisane da bi se pevale i komponovala muzika i aranžman na njih. Ta ideja spajanja poezije sa muzikom mi je došla naknadno, nakon napisane treće knjige pesama „Oka da ne ispustim dah“. Iz CD singla za tu knjigu, došao sam na ideju da napravim dugosvirajuću CD kompilaciju. To sam i ostvario i ponosan sam na to.

Remix: Koji je Vaš omiljeni stih koji ste ikada napisali?

Milan: To je teško pitanje, mada, ima jedan stih novijeg datuma, koji u sebi, možda, ne nosi baš pozitivnu energiju, ali je meni jako drag, kao i cela istoimena pesma, a on glasi: „Ubuduće ne pričaj o budućnosti“. Bar je realan i iskren, ako ništa drugo…

Remix: Hvala Vam mnogo na izdvojenom vremenu.

Milan: Hvala i Vama na ustupljenom prostoru i odvojenom vremenu. Veliki i iskren pozdrav čitaocima Vašeg portala i pozivam ih da, jer je to sada jedini način da čuju i imaju moju CD kompilaciju „Vreme brutalnih dobronamernika“, da odu na moj sajt www.MolitvaTetoviranogSrca.com i downloaduju CD sa pesmama u mp3 formatu i kompletnom knjižicom i press materijalom. Inače, moj pomenuti sajt, umetničko je delo kreativnog „WEB-OGI“ tima, na čelu sa Beograđaninom, IT stručnjakom i webmasterom, gospodinom Goranom Kostićem. 

Ivana Jovanović

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.