PODELI

Najnoviji mjuzikl Viva Dance Akademije pod nazivom ‘’Ko se boji Isadore Dankan” biće izveden u subotu 9. marta od 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na sceni Jovan Đorđević.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl ‘’Ko se boji Isadore Dankan” predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost.

Tema mjuzikla staje u Isadorinu rečenicu koja i dan danas, puno godina nakon njene smrti, odzvanja savremenošću i poziva nas na razmišljenje: ’’You were once wild here, don’t let them tame you’’ (Jednom ste bili divlji i slobodni, ne dozvolite da vas ukrote).

Upravo tu Isadorinu poruku o slobodi, koreograf i trener Gordana Oreščanin je zajedno sa svojim saradnicima prenela na mlade balerine iz Viva Dance Akademije i ostale učesnike mjuzikla koji će publici, na Isadorin način – kroz ples, pokazati kako tuga i bol mogu da se pretvore u lepotu kroz umetnost.

Mjuzikl ‘’Ko se boji Isadore Dankan” režirala je Gea Gojak, a glavna ulogu igra balerina Una Duraković. Koreografiju potpisuju Gordana Oreščanin i Aleksandar Boškov uz gostujuće koreografe: Dijanu Kozarski, Mitju Popovski i Anu Vesel Križaj.

Isadora Dankan, velika umetnica koju danas smatraju “majkom modernog plesa”, bila je Amerikanka irskog porekla, balerina koja se zalagala za ženska prava, slobodu i ravnopravnost. Njen život bio je tragičan, ispunjen tugom i gubicima, a ples je bio jedino sigurno mesto na kom je ona bila svoja, slobodna i radosna. Nije odstupala od ideja da umetnost mora biti živa i slobodna čak i kada su njeni savremenici pokazivali prezir prema njenom plesu i načinu života. Na scenu je izlazila bosa, u prozirnim kostimima i svojim performansima pomerala dotadašnje granice u baletu, tvrdeći da ples ne sme da ima granice forme, već da dozvoli umetniku da se izrazi.

Viva Dance Akademija i brojni saradnici okupljeni oko ovog projekta pozivaju novosadsku publiku da 9. marta u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu, u godini u kojoj Novi Sad kao Omladinska prestonica Evrope slavi mladost, podrže mlade novosadske umetnike. Karte za mjuzikl se mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.