PODELI

Nastavljamo sa objavama najboljih izdanja u prošloj godini po izboru muzičara. Današnjih 5+5 izabrao je Marko Braković.

 

 

Pošto je nemoguće obuhvatiti svu muziku koja se pojavila, već prošle, 2012. godine, jedini način je da odaberem samo onu muziku koja se meni lično sviđa i koju privatno slušam, mada pratim i volim izuzetno širok spektar muzike.

Top 5 albumi 2012:

1. “Wasting light”, Foo fighters – Muzičko remek delo i ubedljivo najbolji album ovog meni veoma dragog benda. Album koji je rađen i sniman na pravi RNR način i album koji pesmama i prljavim zvukom prkosi modernom dobu.

2. “Born to die”, Lana Del Rey – Mlada dekadentna bogataška ćerka pokazuje da višak vremena i dokolica može da iznedri i jednog dobrog umetnika, što nije ništa novo. Odličan album.

3. “Slučajno i zauvek”, Kiki i Piloti – Ovo je sjajna ploča, u duhu britanskog roka. Tu možete čuti i AC/DC, i Clash, Robija i Ramones. Drago mi je da sam svirao sa njima na početku ove turneje.

4. “Kad poludimo”, grupa Regina – Prilično nezapažen, ali dobar i iskren album u prepoznatljivom modernom i svetu okrenutom stilu Ace Regine i aranžera Aleka Aleksova. Poslušajte. Vredi.

5.” Miligram 2″ – Ajde malo da prošaramo! Ovo je dobra i kvalitetna ploča mojih kolega i drugara iz Zemuna, koji su ovo dobro odsvirali! Iako šarolik album sa nekoliko nepotrebnih experimenata, projekat ima nekoliko sjajnih pop rock numera koje jako volim.

 

Top 5 pesama:

1. “Dear Rosemary”  – Sa poslednjeg albuma Foo Fighters za mene nema konkurenciju u 2012, subjektivan sam….naravno!

2. “Arlandria”  – Isti album i izvođač, odmah posle broja jedan!

3. “Dođi” –  Izuzetna pop balada sa novog albuma Dade Glišića. Momak se vratio u sjajnom izdanju! Uvek mi se dopadalo to što radi.

4. “Dve ili tri stvari koje znam o njoj”,  – Album “Slučajno i zauvek” Kikija Lesendrića. Po meni, najbolja pesma na ploči, jako sam je voleo ove godine!

5. “Man down” – obrada vrhunskog Belgijskog benda Triggerfinger! Rijanina inače sjajna rege stvar, obrađena vrhunski. Drago mi je što je uspešno sviram skoro svakog vikenda i što je ljudi vole. Drago mi je i da popularizujem ovaj izuzetan veteranski rok bend!

Nakon opaske da smo surovi što smo im dali samo 5 albuma i pesama da izdvoje, popustili smo i dozvolili da i kod Marka bude slučaj 5 + 6, te je njegov redni broj 6:

6. “Somebody that I used to know”, Gothie – remek delo ovog usamljenika i čudaka (a kako drugačije). Zaboravimo na internet preglede i popularnost, ovo je vrh pesma kako god okrenete! Originalan iskorak od Peter Gabriela, što je samo po sebi nemoguća misija, ali momak je uspeo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.