PODELI

Beogradski pankeri okupljeni u skupini zvanoj i znanoj kao Mortal Kombat, okupirali su sinoć Quarter i rasprodali svoj ovogodišnji novosadski koncert. Kako smo i najavili pre nedelju dana u intervjuu sa frontmenom Krikijem, dva sata kvalitetnog pank/rok/metal zvuka opravdala su poverenje okupljenih fanova koji su dali sve od sebe da naprave atmosferu koja i priliči ovakvim dešavanjima i izdrže u istom tempu do kraja.

Za zagrevanje atmosfere i publike koja je počela da se okuplja za centralni deo večeri bila su zadužena Bolesna Štenad. Nažalost, nismo stigli da ispratimo sam početak večeri, ali sudeći prema ovacijama koje su dobili na kraju svirke prilikom ponovnog predstavljanja benda, ne sumnjamo da su pripreme bile žestoke.

Već prilikom prilaska Quarter-u, i kroz zatvorena vrata smo mogli čuti šta ćemo unutra zateći i nismo se ni iznenadili. Klub pun, šarenolika publika, osvetljenje i dim na svom mestu, ništa što bi nas moglo iznenaditi jer ko je makar jednom bio na svirci u ispunjenom Quarter-u, zna da ga atmosfera nosi čak i ako niste ljubitelj tog zvuka. Srećom, našim ušima je prijalo ono što smo zatekli…

Čak i sa malim tehničkim problemima koji se često i dešavaju, raspoloženje nije moglo da se pokvari. Na početku malo laganijeg ritma, sa dužim upadicama, komentarima i prozivkama na račun države i vlade (što nije za začuditi se, a i publika pozitivno reaguje na takve stvari), stvari su se samo više zakuvavale…

Ni šutka nije izostala, jer da nije bilo iscepanih majica, zabrinuli bismo se da concert nije uspeo.

A ni bakljada nije izostala. I sekira (kao rekvizit) na sceni kod Krikija u rukama. Metalci su to…

Kako je i bilo očekivano, od starijih hitova najveće oduševljenje kod publike su izazvali “Post’o sam metalac” i “Nemoj biti emo”, i naravno, neke najpoznatije i najžešće stvari koje su sačuvali za sam kraj… Ni pesme sa ovogodišnjeg albuma čija je promocija započeta letos, nisu izostale, a najbolje prihvaćene su bile “Da si više mrtva” i “Politički nekorektan”, mada nijedna izvedena numera nije bila potpuna nepoznanica okupljenim fanovima, kao i “74,75” posvećena fanovima Mortal Kombata koji su, njih oko pedeset, došli organizovanim prevozom zajedno sa članovima grupe.

Kako je vreme prolazilo i bližio se kraj koncertu, tako je i zvuk bivao sve tvrđi. Od rokerskih preko pank tonova, do jačeg metal štimunga. Tome je doprinela i publika u Quarter-u koja je ostala dosledna od početka do kraja. A na kraju zatražila i bis… Malo je nedostajalo da pomislimo da se neće vratiti na binu, ali posle 1.00h obradovali su nas pesmama sa novog albuma “Ne plaši se Sekača” i “FK Metalac” (na koju je atmosfera bila kao da su svirali u samom Gornjem Milanovcu), a zatim veliko finale sa hitovima “Mala” i “Teški metal” koje su na pravi način zaokružile celu sinoćnu priču.

Za kraj se može samo reći da su opravdane i najavljene reči (takođe iz intervjua) da spremaju pakao, dva sata ludila, krvi i znoja… Ludilo i znoj smo videli. I pankere, i metalce, i zaljubljene parove i one “normalne”. A takve svirke su najbolje – kad i oni “normalni” na dva sata postanu “mortal kombati”.

Više fotografja pogledajte ovde.

Tekst: Nataša Pudar

Foto: Marko Ristić