PODELI
Foto: Moto Fest

UPOZORENJE: Ni ovo nije klasična reportaža sa festivala. I ovaj put tekst čitate na svoju odgovornost.

Svaki Moto Fest je, verovali ili ne, prepun raznih motora. To sigurno niste znali. 🙂 Za mene, laika, to je bilo more zvukova koji su mi inače u životu probijali mozak, ali desio se preporod! Kako? Evo, ne znam. Zvuk motora koji su se muvali po Banja Luci mi nije smetao, čak je prijao. Ako ništa drugo, a onda je ovaj Moto Fest učinio da čak poželim da se provozam motorom. A plašim se, samo da napomenem. Što bi značilo da su organizatori banjalučkog Moto Festa čarobnjaci. Kako i da ne budu, kad su na ovako visokom nivou organizovali ovaj festival.

Moram reći da je organizacija i u samom festivalskom prostoru bila odlična. Kako je ovo ipak Moto Fest, jedan deo festivalskog prostora pretvoren je u veliki šator sa klupama i stolovima koji je bio namenjen samo bajkerima, na koje sam bila malo ljubomorna jer u kratkim trenucima dok je padala kiša, oni su bili zaštićeni. Moram priznati da sam se neprijatno iznenadila cenama hrane u festivalskom prostoru, dok su cene pića bile pristupačne i sasvim u redu. Ma neka, i bolje je da jedem što manje. 🙂 Za razliku od mene koja sam u Banja Luku došla zbog muzičkog dela ovog festivala, bajkeri su i te kako imali zanimljiv i dnevni program. Svakog dana mogli su da posete Moto market koji je trajao ceo dan, organizovana je humanitarna tombola sa sjajnim nagradama, a drugog festivalskog dana kroz grad je prodefilovala, kako organizatori kažu, najveća kolona bajkera do sada. Ljudi moji, kako to grandiozno zvuči! Do kraja ovog teksta postaću bajker! A ako mislite da bajkeri nisu romantični u opasnoj ste zabludi. Pred sam početak defilea jedan Mladen zaprosio je jednu Zoranu i ona je rekla DA! Želimo im mnogo sreće, ljubavi i dece na malim motorićima koji će se lagano voziti iza njih!

Subota, 28.5.

A kada je muzički program u pitanju, ove večeri nastupili su Najda i Smakovanje, Orthodox Celts, Atheist Rap i Hladno pivo. Kad kažeš Najda, odmah pomisliš na Smak, normalno. I kad kažeš “Profesor” opet pomisliš na Smak. E upravo tom pesmom Najda je otvorio muzički deo drugog dana Moto Festa i pokrenuo lavinu dobrog provoda i ovaj dan.

Kakve veze ima irska muzika sa bajkerima? Do ove večeri ja bih se kladila da nema ama baš nikakve. Kad ono…. Nemam ja pojma. Naši omiljeni Irci, Orthodox Celts napravili su potpunu zbrku u mojoj glavi dokazavši mi da se bajkeri ludo provode uz “Green Roses”, “Far Away”, “The Sparrow Song” i mnoge druge. Bili su toliko slatki….da to je prava reč, bajkeri u koži na sebi koja teži brat bratu 50 kila, sa osmehom od uha do uha kako đuskaju uz Irce bili su mi preslatki. To je bio još jedan dokaz da muzika nema granice i da širi ljubav na sve strane.

A nakon njih, spektakl na nebu. MK “Stršljenovi” su nam priredili vatromet za pamćenje! Priznajem, ovaj je bio u top tri vatrometa koja sam ikada videla. Ne samo Kastel nego cela Banja Luka gledala je u nebo i uživala u zaista predivnom vatrometu.

Ako ste mislili da smo sa Novosađanima završili prethodno veče, e pa nismo. Novosadsku scenu ove večeri predstavljali su Atheist Rap koji su bili sledeći na velikoj bini Moto Festa. Ovi legendarni “momci” se vraćaju u svaki grad, pa su tu aktivnost opevali a ovo veče i otpevali. Čuli smo sve što nam treba: “Trabant”, a gde je Trabant tu je i “Wartburg limuzina”, očekivano otpevali su i pesmu “Radule”, a gde je Radule, gle čuda tu je i “Dr Pop” ali i mnoge druge. Legendarni Novosađani otprašili su u svom fazonu, dobro nas prodrmali, nasmejali i održali radnu temperaturu i za poslednji bend ove večeri.

A poslednji bend ove večeri bio je onaj bend….jao kako se beše zove…mislim da su iz Zagreba….stao mi mozak…. Oni što su nas naučili da zatvaramo zubnu pastu, da je ipak sve ok ako imaš sa nekim otići na pivo….e pa da, Hladno pivo! Da li postoji neko na Balkanu a da ne zna za bend Hladno pivo? Sigurna sam da ne. Ove drage mi dečke gledala sam dva dana za redom u Novom Sadu pre samo dve nedelje i opet sam jedva čekala da ih čujem i u Banja Luci. Kako su zakoračili na binu, tako je publika počela da iskazuje svoje zadovoljstvo urlikom, ali nije samo počela njihova svirka. Počela je i kiša. Pomislila sam, padaj silo i nepravdo, mene pokoriti nećeš. Izvadila sam ogromnu belu kabanicu, zbog koje su mi neki bajkeri na kraju večeri dobacivali “evo je korona” 🙂 i opušteno nastavila da uživam u jednom mi od omiljenih bendova sa ovih naših ex Yu prostora. Da, krenula sam ful spremna iz Novog Sada za sve vremenske prilike i neprilike. Šta su sve pevali? Pa ovako….”Ne volim te”, “Nije sve tako sivo”, “Majica”, “Pitala si me”, meni omiljena “Ezoterija”, a sada je već postala i praksa da u pesmi “Teško je ful biti kul” deo koji repuje Edo Maajka, Mile izvede nekoga iz publike da odrepuje zajedno sa njim. Ovaj put to je bio dečko iz prvog reda koji se toliko zbunio pa je od uzbuđenja jedva našao stepenice koje vode do bine, ali kad se popeo….pokidao je. Bravo dečko, ko god da si! Šta više da vam kažem o Hladnom pivu sem da je to bend koji zaista nije tek tako postao veličina. Osim vrhunske muzike, ima tu malo i do stava, poštovanja publike i njihovih želja da se slikaju sa njima i zagrle ih. Tako je Mile za vreme trajanja poslednje pesme skočio na kišu i dotrčao u prve redove da se slika i pozdravi sa ogromnim brojem fanova koje kiša nije oterala i koja je kisnula i pevala zajedno sa njima. Tek još po neki bend ima takav pristup fanovima. Zbog takvih gestova, svi ostali veliki čije je ponašanje suprotno ovome, za mene su mali.

p.s. Ako niste, pogledajte jednu od poslednih epizoda Državnog posla u kojima je gostovao glavom i bradom Mile Kekin. Sjajna epizoda! 🙂

Mislim da naslućujete da je sada vreme za pauzu. Treba nešto i da se večera. Treći deo ponovo za koji sat.

A u trećem delu…… Ma neću da vam kažem. 🙂

Andrea Magazin