PODELI
Foto: promo

Metodičnost klasike uz spontani prizvuk popularne muzike je maksima Music Harmony škole muzike koja je osnovana 2011. godine i nalazi se na adresi Bulevar Evrope 46 u Novom Sadu.

Osnivač i direktor, Marko Rodić, pojašnjava ideju koja je uz dosta rada i truda dovedena na visok nivo i izdvojila ovu školu muzike od mnogih drugih: “Music Harmony škola muzike je nastala kao ideja da nađemo neku srednju tačku između umetničke muzike i popularne muzike i da ponudimo učenicima obe te mogućnosti i da iz oba meta žanra nađemo najbolje. Znači da iz umetničke muzike i klasične edukacije uzmemo struktuiranost, metodologiju, ozbiljnost, posvećenost, čitanje nota, muzičkih pravila, a iz popularne muzike da donesemo tu neku opuštenost, fleksibilnost, improvizaciju, komponovanje, neposrednost itd. I onda je u toj nekoj srednjoj tački između te dve stvari nastao Music Harmony”.

Škola u ovom trenutku ima veliki broj učenika raspoređenih u tri glavna departmana: departman klasične muzike u okviru kojeg deca polažu ispite kao vanredni učenici u državnim školama, departman za popularnu muziku u okviru kojeg se polažu ispiti u saradnji sa inostranim partnerima  RockSchool odnosno RSL Awards iz Londona koji izdaju internacionalno priznate sertifikate iz popularne muzike, a tu je i treći departman – muzičko zabavište za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Predupis je tokom proleća i leta uz određene pogodnosti u vidu popusta i stare cene školarine, a redovan upis nove generacije za narednu školsku godinu biće od 31. avgusta do 2. septembra u prostorijama škole. Nastava će početi u ponedeljak, 4. septembra. Upis funkcioniše po principu otvorenih vrata gde predavači održe kratku prezentaciju i deca mogu da vide šta im je najzanimljivije, dok predavači mogu da provere i da li dete ima potrebne sklonosti.

Foto: promo

Kao i svaka škola, i ova ima školsku godinu i kalendar rada, ali su aktivni i preko leta te su toku završne pripreme za realizaciju Rok kampa na Avali. Rok kamp će biti od 23. do 28. avgusta u dečjem odmaralištu na Avali. Namenjen je deci koja idu u osnovnu i srednju školu. Kamp nudi mnogo toga mimo sviranja i pevanja. Prepodnevne aktivnosti su vezane za muziku gde polaznici rade sa predavačima, ali tako što su razvrstani u bendove. Drugi deo dana su razne zanimljive aktivnosti: sport, filmsko veče, karaoke…

Foto: promo

Prijave za ovogodišnji kamp se podnose do 30. jula preko sajta gde postoji formular za prijavu. Važna informacija za roditelje je da se pred put obavlja lekarski pregled odnosno pribavlja se potvrda da je dete zdravo, ali u odmaralištu se nalazi i lekar koji pruža pregled i negu deci ukoliko se razbole. Za kamp se bira 15 do 25 učesnika i nije potrebno da dete zna da svira, a često se dešava da oni koji znaju da sviraju neki instrument, odluče da sviraju neki drugi tih pet dana.

Foto: promo

“Eksperimentisanje sa instrumentima je značajno za kamp. Rok kamp uključuje pet punih pansiona, nekoliko predavača, instrumente na kojima će se svirati, a predstavlja kreativni odmor za decu i bekstvo iz gradske sredine. Iz godine u godinu jedan deo polaznika kampa su deca koja su već bila ranijih godina, a podjednako se prijavljuju i dečaci i devojčice”, napominje Marko.

Ukoliko vas je ova ideja zainteresovala, podnesite prijavu za svoje dete za Rok kamp do 30. jula, a nakon toga, ukoliko ste iz Novog Sada ili okoline, razmislite i o upisu na neki od redovnih programa škole. Iako se u ovu školu možete upisati i tokom godine, u Music Harmony školu muzike je bolje upisati se od samog početka jer onda polaznici imaju svih 10 meseci pripreme za polaganje ispita koji se obavljaju na kraju školske godine.

Foto: promo

Veliki broj učenika nije slučajan: “Deca koja pohađaju ovu školu imaju nekoliko motivacija. Jedna je od njih je ispit na kojem mi ne gledamo rupe u znanju već upoređivanje gde su sada, a gde su bili prošle godine, merenje ličnog napretka, ali sve to mora da bude uz zabavu. Ovde je zabava obavezna jer smo to uočili kao problem u drugim školama, kako državnim tako i privatnim. Negde je samo prisutno učenje, takmičenja i uspesi, a u drugim samo zabava. Misija škole je da spoji to i da postoji napredak uz opuštenost i zabavu. Druga velika motivacija deci jesu koncerti. Tokom godine imaju dva velika koncerta. Jedan je veliki novogodišnji koncert, a drugi je veliki gala koncert na kraju školske godine u junu. To su koncerti koji su vrlo posećeni. Na poslednjem gala koncertu je bilo oko 350 ljudi. Učenici sem toga imaju i javne časove koji se organizuju na polovini prvog polugodišta i polovini drugog polugodišta. Oni su više namenjeni užem krugu ljudi, pre svega roditeljima i organizuju se po klasama. Često ove javne časove organizujemo u kulturnim stanicama”.

U školi ima dosta dece koja su za ovih 12 godina završila nižu muzičku školu kao vanredni učenici državnih škola, ili su posle nastavili obrazovanje u srednjoj muzičkoj školi ili na Akademiji, ali su pre toga završili sve nivoe u ovoj školi.

Ono što izdavaja Music Harmony školu muzike na tržištu su međunarodno priznati sertifikati koji se dobijaju nakon uspešno položenog ispita i pre svega su priznati u Velikoj Britaniji i nose sa sobom UCAS bodove što znači da svako ko želi da upiše fakultet u Engleskoj, u zavisnosti od toga koliko je fakultet na glasu, ima i ove bodove ukoliko su im potrebni, a oni se dobijaju na poslednja tri nivoa edukacije.  U međuvremenu je ostvarena saradnja i sa drugim fakultetima i koledžima u Evropi i Americi.

Foto: promo

“Primer je MA institut u Los Anđelesu gde se sa položenim poslednjim nivoom kod nas ovaj fakultet upisuje bez polaganja prijemnog ispita. To je prva formalna prednost koju ti ispiti nose sa sobom. Druga prednost je neformalna jer je ovaj program sjajan i ima devet do deset nivoa. Pre 30 godina napravljen je odličan kurikulum i sve je struktuirano i metodološki obrađeno, a mi ga koristimo poslednjih deset. Kreirani su programi u kojima se tačno navodi šta bi trebalo, na primer, jedan gitarista da zna kao početnik, šta bi trebalo da zna na srednjem, a šta na naprednom nivou. Ta postepenost u učenju je jako bitna. Ovde postoje matrice koje su prilagođene za početnike. Te matrice su snimane u studiju Abbey Road i studiju Pitera Gebrijela. Postoji i platforma na netu gde se mogu usporavati matrice, birati određeni deo taktova koji će se ponavljati, čak postoji i sistem koji ocenjuje nivo napretka. To su neke inovacije koje niko na prostoru Balkana nema, a što nudi RockSchool”, dodaje Marko.

Neki od polaznika koji su prošli sve nivoe u Music Harmony školi muzike postali su predavači u njoj. Drugi deo predavača su oni koji imaju klasično obrazovanje.

Ono što je takođe deci jako zanimljivo je smer Rok bend koji podrazumeva okupljanje dece sa različitih smerova i u ovom trenutku u školi postoji sedam kompletnih bendova. Oni imaju nastupe i van redovnih koji se nalaze u planu i programu škole. Sviraju  u klubovima i pabovima, čak i kao predgrupe nekim starijim bendovima.

Foto: promo

Škola je i društveno odgovorna te se podrazumeva pomoć zajednici koliko je god moguće kroz humanitarne koncerte. Prošlog meseca su imali nekoliko nastupa, a jedan od njih je bio za NURDOR.

Na kraju nešto što nije najmanje bitno, ali smo najslađe ostavili namerno za kraj, a to je Muzičko zabavište za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Ovde su deca podeljena u dve uzrasne grupe. Najmlađa deca su u početku tu sa roditeljima dok se ne osamostale i ne osete sigurno da mogu biti bez pratnje na času. Rad sa mlađom grupom je po principu učenja kroz igru dok se starija grupa već upoznaje sa instrumentima kako bi deca mogla da procene svoje želje za dalje učenje i rad. Pevanje ja jako bitan deo ove vrste edukacije i dosta se peva što doprinosi i razvoju govora u ovom uzrastu. Kroz zanimljive programe deca razvijaju sluh, motoriku, ritmiku.

Foto: promo

Više o školi, svim smerovima, predavačima i ostalim bitnim informacijama možete pročitati na sajtu http://musicharmony.rs/, a rad škole pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Autor teksta: Ivana Jovanović