PODELI

U subotu, 24. avgusta, od 11 do 14 časova na platou ispred Muzeja “25. maj”, Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca, nakon uspešnog okupljanja prošle godine, organizuje drugo druženje sa “Fićom“.

Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koje ponosni vlasnici za ovu priliku dovoze iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg „Fiću“, da čuju zanimljiva predavanja o „Fići“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana „Fićom“ biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.

Satnica

11h – Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije. Publika glasa za najsimpatičnijeg fiću;

12h –  Predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, počecima proizvodnje “fiće” i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovića u bioskopskoj sali “Muzeja 25. maj”;

13h – Proglašenje pobednika izbora za najsimpatičnijeg fiću i dodela nagrada;

14h – Revijalna vožnja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topčidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do centra grada .

Ulaz na predavanje u okviru manifestacije drugo druženje sa „fićom“ je besplatan.

“Fića” je u Jugoslaviji služio i kao milicijsko službeno vozilo, godinama je bio jedino vozilo za obuku vozača, učestvovao je na trkama, a “Fićama” se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu.

Tokom poslednjih godina raste interesovanje za ovaj automobil, organizuju se okupljanja tzv. „Fićijade“ u mnogim gradovima u Srbiji, a u Kragujevcu je pokrenuta inicijativa da se „Fići“ podigne spomenik. Pored Srbije „Fićijade“ su organizovane u Bosni i Hercegovini i Nemačkoj.

“FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije “automobil”. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fiće je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog Fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…” (Dejan Novačić, Leksikon YU mitologije)

Pogledajte kako je bilo na prvom druženju sa “Fićom”.

Foto: Jovana Stojiljković

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.