PODELI

Muzički sastav Metoh je nastao krajem 2019. godine.Snimili su šest autorskih pesama,a nedavno su predstavili spot za pesmu “Dogodine na Kosovu polju”.

Sastavom rukovode članovi umetničkog odbora: Milica Mojsilović, Aleksandra Pašić i Ana-Marija Bogosavljević. Sastav ima preko dvadeset članova od kojih većina poseduje osnovno, srednje ili akademsko muzičko obrazovanje, što je doprinelo da u kratkom vremenskom periodu, kroz par meseci počnemo sa stvaranjem autorskih pesama. Kao rezultat nastalo je šest autorskih pesama.

Pesme koje su prve nastale su “Svetinje” i “Litije”.

“Za pesmu Svetinje dobili smo tekst od pesnikinje Aleksandre Pešić. On nas je inspirisao da izrazimo svoja religiozna i patriotska osećanja kroz muziku. Muzički aranžman smo prilagodili ljudima koji sviraju različite instumente i koji redovno dolaze na bogosluženja u manastir. Pesma Litije je nastala u toku stvaranja prve pesme. Obe pesme su slušane na Litijama u Crnoj Gori. Pored toga što se bavimo stvaranjem autorskih pesama, bavimo se i duhovnim pesmama, liturgijskim pojanjem odnosno aktivno učestvujemo svake nedelje u odgovaranju na Liturgiji. To sve zahteva intenzivan rad i redovne probe. Nakon stvaranja prve dve autorske pesme Svetinja i Litija uradili smo još četiri pesme koje su stvarane o velikim praznicima: Dan pobede, Dogodine na Kosovu polju, Narodna himna i Sunce pravde. U planu su još četiri pesme i tropar posvećen Ocu Pajsiju Grku, obnovitelju manastira Vinče, koji će sačinjavati naš prvi CD”, navode članovi ovog muzičkog sastava.

Muzički sastav Metoh se bavi i misionarskim radom uz Misionarsko bratstvo pri manastiru Svetog Arhiđakona Stefana u Slancima. Misionarski rad podrazumeva pomoć višedetnim i ugroženim srpskim porodicama. Njihovo delovanje se rasprostire od Kosova i Metohije, preko Republike Srpske pa sve do Srpske Krajine.

Foto: Youtube