PODELI

U Novom Sadu 3. juna 2017. održan je Blokstok festival koji je okupio sve generacije u Železničkom parku, a kao i prethodnih godina, program je počeo u 17 časova i trajao do kasno u noć. Posebna energija vlada na Blokstoku, a s obzirom na to da je besplatan ulaz, park je bio pun društva iz Bloka-od beba do vitalnih starijih stanovnika, ali i svih drugih delova grada. Ni ove godine nije izostala duhovita opaska organizatora na vratima toaleta u kojima mole gospodu da se snađu, a da toalete prepuste damama.

Sjajna stvar je ta što u parku i pre 17h uvek bude ljudi i bend koji „probija led“ ima svoju publiku iako je rano.

Blokstok je otvorio novosadski rokenrol bend Rosetta Stoned koji je među prisutnima izazvao vrlo prijatno iznenađenje. Postoje nepunih godinu dana i bave se autorskim radom koji je zaista za svaku pohvalu. Pravo osveženje novosadske scene. Kažu da planiraju da izdaju nekoliko singlova uskoro te ne propustite da ih čujete prvom prilikom. Pevaju na engleskom, ali muzika ne poznaje jezičke barijere. Samo napred, momci!

rosetta_stoned

Usledio je ozbiljan presek starih rokenrol hitova u izvođenju Old Friends benda, ali bez vokala. No, to nije smetalo posetiocima da pevaju kada prepoznaju pesmu i da se dobro zabavljaju do sledećeg benda koji je izazvao opšte ludilo.

old_friends

Pogonbgd prvi put je nastupao u Novom Sadu, a pokazalo se da imaju i svoju publiku koja je pevala pesme u trenucima predaha od šutki. Na ogradi u prvim redovima bili su i organizatori. Baklje, prašina, ruke podignute visoko verujem da su ostavile utisak i na one koji su ih prvi put slušali, ali i na sam bend. Pozvani su i na bis, a obećali su da će doći opet u Novi Sad. Definitivno još jedno prijatno iznenađenje na ovogodišnjem Blokstoku.

1

Usledila je himna Bloka koju je komponovao i otpevao Aljoša Boroš. On je ovu pesmu izvodio i prošle godine, ali himna se uvek sluša te verujem da će biti tradicija da se izvodi i svake naredne.

IMG_2506

Još starih stranih hitova u Blok su doneli i Zrenjaninci, Satelit bend. Usvirana trojka nastavila je da održava dobru atmosferu koja je već vladala, a za vreme njihovog nastupa, tradicionalno kao i svake godine, stigli su i bajkeri. Čini mi se u nešto manjem broju nego prošle godine, ali opet je na obodu parka bilo parkirano dosta dvotočkaša.

7

Kako je vreme odmicalo tenzija je rasla. Spremala se Gužva na bini i na terenu! Simbolično u momentu kada su igrači Juventasa i Real Madrida izlazili na teren da se bore za titulu Lige šampiona, na bini je dominirala Gužva u 16-ercu. Osiječani su vrlo popularan bend među Novosađanima što se i sinoć moglo videti po broju onih koji su stigli u park upravo zbog njih. Uz skakanje i pevanje vodila se borba i za dobro mesto ispred video bima, ali to je samo upotpunilo dobru atmosferu u parku.

8

2

Počela je da pada noć te je Blažin crveni sako sa šljokicama došao do izražaja u punom sjaju dok je Juventus, na moju žalost, gubio i izgubio od Reala rezultatom 4:1. No, uz Prljavog inspektora Blažu i Kljunove ne možete biti tužni, to je prosto nemoguće. Duhoviti tekstovi i Blaža koji je pravi šoumen dali su pankerima vremena da predahnu, a starijim generacijama su evocirali uspomene starim pesmama kako svojim tako i nekim obradama ex Yu hitova.

54

Napravila se prava gužva još tokom Gužve, a nakon Blaže u vreme svirke Atheist Rap grupacije jedva se moglo proći kroz masu te su se koristili alternativni pravci kretanja da se probijemo do bine. Još jedni miljenici novosadske publike –Atheist Rap nastupio je u Novom Sadu nakon dužeg vremena pa samim tim jedva smo čekali i dočekali da skačemo uz Zapadnu Evropu, Pritilend, limuzine i trabante. Pop nam je dao i lekciju iz geografije o položaju novosadskih gradskih i prigradskih naselja. Nakon njih festival su zatvorili Jorgovani, nova atrakcija na našim prostorima. Napravili su odličnu atmosferu za kraj večeri.

5

Verujem da su svi posetioci bili zadovoljni i ovogodišnjem izdanjem Blokstoka, a da bismo zaokružili ovu priču moram pohvaliti organizaciju koja je uspela da na jedno mesto okupi toliko različitih ljudi, a opet da sve prođe u najboljem redu.

Galerije fotografija pogledajte OVDE.

Tekst i foto: Ivana Jovanović