PODELI

Labudovo jezero najpoznatiji je balet na svetu u 4 čina, za koji je muziku napisao Petar Iljič Čajkovski između 1875. -1876.

Prvo izvođenje je imao 4. marta 1877. (20. februar po julianskom kalendaru) u moskovskom Boljšom teatru je muziku za balet napisao po narudžbi Boljšog teatra za honorar od 800 rubalja po libretu koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po nemačkoj bajci Der geraubte Schleier (Ukradeni veo). Tu bajku prvi je objavio Johann Karl August Musäus između 1782. – 1986. u knjizi Volksmärchen der Deutschen. Inače slična bajka postoji i u Rusiji (Beli patak), čak je po radnji bliža, pa se predpostavlja da su autori napravili jednu mešavinu, uzeli radnju iz ruske a likove iz nemačke bajke. Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Reisinger, tadašnji baletmajstor Boljšog teatra. Premijera nije baš dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. nakon ukupno 41 izvođenja.

Nakon smrti Čajkovskog balet je postavljen u Sankt Peterburgu u Marijinskom teatru 15.1.1895. Za to izvođenje koreografiju su napravili Marius Petipa (1 i 3 čin) i Lev Ivanov (2 i 4 čin) uz neke korekcije na libretu koju je napravio kompozitorov brat Modest Čajkovski i korekcije na orginalnoj partituri (kraćenja) koju je napravio dirigent tog teatra Riccardo Drigo. Ta izvedba postala je daleko popularnija pa se danas većina izvođenja Labudovog jezera, reflektuje na nju.

Ostala slavna izvođenja Labudovog jezera desila su se 1880. i 1882. u Boljšoj teatru, koreograf Joseph Hansen, po uzoru na moskovsku premijeru. Nakon tog, 1901. ponovno u Boljšoj teatru, koreograf Aleksandar Gorski, te londonska premijera 1911. u izvedbi Ballets Russes Sergeja Djagiljeva, koreograf Mihail Fokin.

U ulogama Odette-Odile proslavile su se mnoge primabalerine: Pierina Legnani, Vera Trefilova, Olga Preobraženska, Ana Pavlova, Tamara Tumanova, Galina Uljanova, Maja Plisecka, Margot Fonteyn…

Ukoliko niste gledali Labudovo jezero u nekom od pozorišta, preporučujemo da prvom prilikom odvojite dva sata i odgledate, a da bismo vam zagolicali maštu, pogledajte kako to izgleda na sceni bečkog pozorišta.

Izvor: wikipedia