PODELI

Jovan Maljoković, poznati beogradski džez saksofonista, kompozitor i aranžer i umetnički direktor Valjevskog jazz festivala, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životo delo koju dodeljuje Nišville jazz festival.

Njemu će nagrada biti uručena prvog dana festivala. Po tradiciji – da umesto ministara kulture ili političara, Nišville otvaraju aktuelni dobitnici Nagrade za životno delo – Maljoković će 13. avgusta ujedno i proglasiti Nišville 2015 – otvorenim.

Jovan Maljoković je rodjen je u Valjevu, 27. januara 1943. godine. U rodnom gradu završio je gimnaziju i muzicku skolu. Na takmičenju muzičkih škola Srbije osvojio je tada prvo mesto kao najbolji klarinetista. Po dolasku u Beograd, 1961. godine, upisuje Filoloski fakultet (Odsek za jugoslovensku i svetsku knjizevnost) i srednju muzičku školu “Petar Slavenski”.

U to vreme glavno stecište beogradskih džezera je bio klub “Euridika” na Vračaru. Tu su svirali Vasilije Belošević, Dr Miša Radisavljević, Rade Milivojevic – Nafta, Saša Radoičić… “Imao sam veliku sreću što sam mogao da sviram sa takvim majstorima i da ujedno stičem velika znanja od njih”, kaže Maljoković.

Ubrzo nakon toga, stiže jedan veoma važan poziv od Vladimira Vitasa i Nade Knežević za gostovanje u Norveškoj i Švedskoj. Maljoković odlazi na tu turneju zajedno sa Miodragom Todorovićem. Sledećih meseci turneja se nastavlja po Zapadnoj Nemačkoj, po klubovima sa isključivo američkom publikom. To će biti jedna od stilskih prekretnica u Maljokovićevom poimanju džeza.

Šest godina kasnije, vraća se u Beograd i osniva Jovan Maljoković Sextet. Odmah kreću snimanja sasvim nove i sveže muzike, kakva se tada kod nas još nije svirala. U najpopularnijoj džez emisiji, takmičarskog karaktera, koju je na TV Beograd vodila Ildi Ivanji, Maljovićev Sextet osvaja prvo mesto i njegovi snimci počinju sve više da se emituju na radiju i televiziji.

Jovan Maljokovic (1)

Negde u to vreme. stiže još jedan važan poziv – od Mladena Mazura, za nastup na čuvenom Ljubljanskom festivalu na Križankama. Tu Maljoković nastupa sa velikom italijanskom zvezdom na alt saksofonu Edijem Busnelom. Proglašeni su tada za najbolji bi-bap sastav. Članovi tog sastava bili su i Milos Krstić (klavir), Mihailo Blam (kontrabas) i Miodrag Maljoković (bubnjevi).

Potom, Maljoković sa Milošem Petrovićem i njegovom grupom Jazzy odlazi na West – Ost Jazz Festival u Nirnbergu. Po povratku snimaju album “Beogradski tango”, koji ce biti proglašen džez albumom godine u Jugoslaviji.
Usledila je još jedna značajna saradnja – sa Lalom Kovačevim i njegovim sastavom Balkan Impressions, sa kojim Maljoković obilazi gotovo sve evropske džez festival, a Lalin album na kojem je Maljoković bio solista biva proglašen za album godine.

Maljoković je nastupao na 16 velikih turneja po SSSR-u i tada odsvirao više od 500 koncerata sa zvezdama tog vremena – Radmilom Karaklajić i Djordjem Marjanovićem. Maljoković je nastupao i na velikoj evropskoj turneji svetske zvezde Ivana Rebrova.

Jedno veliko iskustvo u Maljokovićevoj karijeri bila je i četvorogodišnja saradnja sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane.

Sa svojim orkestrom – Balkan Salsa Band-om, Maljoković je nastupao na svim domaćim i brojnim džez festivalima u Evropi, kao i na Kubi. Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio deset autorskih albuma. Muzika koju svira je veoma prepoznatljiva. To je fini spoj džeza i tradicionalne muzike.

Maljoković je od svog prvog albuma koristio balkansku muziku u svojim džez kompozicijama. “Etno muzika je naročit vid komunikacije medju raznolikim kulturama. To je mogućnost za ljude širom sveta da se bolje razumeju. Kao što svaka regija ima svoju specifičnu kuhinju, ona ima i svoj specifičan ‘muzički sos’ ”, rekao je Maljoković u jednom intervjuu.

Jovan Maljokovic Balkan Salsa Band

Jovan Maljoković i njegov Balkan Salsa Band predstavljali su Srbiju na brojnim evropskim džez festivalima. Izdvajaju se nastupi na Rottweil Jazz Festivalu (Nemačka), Festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Django Reinhardt (Francuska) i, naravno, na prestižnom Montreux Jazz Festivalu (Švajcarska), gde je oko 2000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. Balkan Salsa Band je predstavljao SCG u muzičkom programu Olimpijade u Atini.

Maljoković je jedan od osnivača i umetnički direktor Valjevskog džez festival koji traje već trideset godina i jedini je u Srbiji koji okuplja isključivo domaće džez muzičare. Gotovo svi značajniji džez muzicari iz bivše Jugoslavije nastupali su na ovom festivalu.

Maljoković je svirao na brojnim albumima naših poznatih pop i rok izvođača. Oliver Mandić, Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Vampiri, Piloti …samo su neki od njih. Komponovao je muziku za pozorište i televiziju, a i danas je, sa nesmanjenim žarom, aktivan na kulturnoj sceni Srbije. Trenutno priprema novi album.