PODELI

Žiri nagrade STRUNE OD SVETLA za afirmaciju pesničke reči u bluz i rok muzici a koji radi u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović, dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić je na poslednjoj sesiji doneo nekoliko odluka koje koriguju i preciziraju format priznanja.

“Žiri je pokrenuo inicijativu čiji cilj je ustanovljavanje i otvaranje Kreativnog kluba tekstopisaca i kantautora STRUNE OD SVETLA sa sedištem u Novom Sadu. U tom smislu ćemo obaviti niz razgovora sa gradskim i pokrajinskim funkcionerima, kako bi se obezbedio adekvatan prostor izložbenog i radnog karaktera. Dakle u klubu će biti postavka foto galerijskog sadržaja ispunjena kadrovima sa uručenja svih dosadašnjih priznanja, potom kolekcija gitara koje će dobiti budući laureati. Klub će biti nekomercijalna i neprofitabilna adresa u čijem okviru će se pre svega organizovati kreativne radionice za mlade tekstopisce i kantautore koji imaju želju i potrebu da svojim talentima dosegnu poetske visine. U tu svrhu će, kao animatori, biti povremeno pozivani i dosadašnji dobitnici nagrade, da svojim raskošnim iskustvima, opusima, imaginacijama, pomognu mlađim kolegama u veličanstvenoj avanturi kantautorskog izražavanja i artikulisanja. Takođe, Klub će organizovati kamerne neprofitabilne koncerte na različitim adresama, te imati malu izdavačku delatnost na tragu već objavljene panorame poezije dobitnika iz minule decenije.

Žiri je zaključio da su neophodne i korekcije u propozicijama nagrađivanja, budući da je dosadašnja lestvica postavljena veoma visoko – razmatrali su se samo celokupni opusi – a nesporna pesnička paradigma u odeždi rok i bluz muzike, ni u velikim kulturama nije naročito brojna, tako da u našim uslovima, budućnost unikatnog priznanja Strune od svetla, iako je obezbeđen fond za narednih 30 dobitnika (gitare i plakete) nije sasvim transparentna i izvesna. Shodno tome, žiri je odlučio da se nagrada ubuduće dodeljuje bijenalno (svake druge godine), da se priznanje može dodeliti i samo jednom albumu, ili jednom video singlu koji nesporno afirmiše pesničku reč svojom energijom i prodornošću! Takođe, u konkurenciji će biti i autori koji su isključivo ili pretežno pravili muziku na stihove drugih pesnika. (kako su to svojevremeno učinili Indeksi na stihove Maka Dizdara i brojni drugi autori)”, navodi se u saopštenju žirija.