PODELI

Intrigantna pozorišna predstava “Jami distrikt” po tekstu Milene Minje Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića nakon odličnih kritika i nekoliko regonalnih nagrada vraća se na “mesto zločina”, u beogradski Bitef teatar, gde će biti izvedena u petak, 9. februara (20h).

“Jami distrikt” se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu. U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.
Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovečanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. S obzirom da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena.
Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena…

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe VROOOM. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvreljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Ulaznice se po ceni od 600 dinara mogu kupiti na blagajni Bitef teatra (za studente i penzionere sa popustom – 300 dinara!). Rezervacije telefonom: od 10:00 do 14:00 sati i od 18:00 do 20:00 sati, br. tel: 069 899 24 00, e-mail: blagajna@bitef.rs