PODELI

Koncertom Harlem gospel hora iz Njujorka sinoć na Trgu slobode u Novom Sadu svečano otvoren Festival uličnih svirača koji će trajati još dva dana.

Ovaj muzički događaj okupio je oko 7000 Novosađana na centralnom gradskom trgu, a kao uvertira poslužili su uvodni programi prvog festivalskog dana, koji je razveselio brojne posetioce i rasterao oblake i kišu.

Uobičajen dan u pešačkoj zoni centra Novog Sad već u ranim popodnevnim satima “narušili” su umetnici tri sastava koji su, na iznenađenje šetača, spontano zasvirali sa tri balkona u Zmaj Jovinoj ulici. Nakon po tri zasebne numere, Candy Quince, La banda i trio Dani/Ale/Zar su zajednički odsvirali i poznatu temu Nina Rote iz filma “Kum”, na oduševljenje prolaznika koji tako nešto uglavnom nisu očekivali.

HarlemGospelHor

Novo iznenađenje usledilo je samo koji minut kasnije kada se na Trg slobode parkirala Kombi bina, kao pokretni punkt Festival uličnih svirača. Iz šarenog vozila je izletela italijanska muzička družina, Kamilokromo bit bend, i okupljenoj masi isporučila najlepše darove u vidu zaraznog sving džeza u novom ruhu, sa duvačkom sekcijom, di-džejem i pevačem. Pola sata opšte igranke podno Miletića i kraj – kombi je otputovao dalje, a njegovo mesto je zauzeo Meksikanc Rulas Kecal sa perkusijama i vatrenim figurama, kojima je vešto zabavljao okupljen krug posetilaca, ukazujući na tradiciju svojih predaka Acteka i njihovo božanstvo – pernatu zmiju Kecilkoatl.

RulasQuetzal

Najzanimljiviji deci bio je vremešan, ali vrlo živahan i nadasve živopisan čovek-orkestar Brdmen iz Italije, povremeno maskiran šarenim ptičijim likovima, a sve vreme predan afričkim ritmovima na desetinama zvečki i udaraljki, preko kojih je pričao samo sebi znane romantične priče na – francuskom jeziku. Ljubitelji romantične italijanske gradske kulturu uživali su u nastupu virtuoznog dua na harmonici i klarinetu, Danielea Mutina i Alesandra Federika, a kasnije su se sva tri rimska majstora muzike našla u istom sastavu.

Glavni program večeri, na Trgu slobode, počeo je pozdravom direktora Festivala, Borislava Beljanskog i zamenika ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Gordona Duguda, koji su se složili da kultura i muzika govore jezikom razumljivim u svakom delu planete. Programe Festivala uličnih svirača zvanično je proglasila otvorenim jedna od pevačica dvanaestočlanog Harlem gospel hora, koji je potom i otpočeo nastup. Ma koliko u najavi zvučala daleko i čudno, gospel muzika je svima dobro poznata, kao izvorište moderne pop muzike, bluza, soula i rokenrola. Zato su i najveći hitovi ovog žanra, “Amazing Grace” i “Oh Happy Day” dobro poznati svima, pa i Novosađanima, koji nisu štedeli grla i dlanove u stapanju sa veličanstvenim pevačkim sastavom i majstorijama vrsnih vokalista iz srca najvećeg grada Amerike.

U okviru današnjeg programa održana je panel diskusija “Otvoreno o kulturi Roma”, a današnja satnica izgleda ovako:

Tanurdžićeva palata

17:30 Kreativni pogon SRB

 

Zmaj Jovina ulica

18:30 Claudio Montuori – Birdman ITA

19:30 La Banda SRB

20:30 Rulas Quetzal MEX

21:30 Claudio Montuori – Birdman ITA

23:00 Rulas Quetzal MEX

 

Trg slobode

18:30 Kombi bina Radio AS FM DJ

19:30 Barka dilo SRB

20:45 Camillocromo Beat Band ITA

22:00 Acoustic Sharks SRB

23:15 Proces SRB

 

Katolička porta

20:00 Belfast Food CRO

21:15 Ray Scully IRL

22:30 Irish Stew SRB

23:45 Tribal Dance ISL

 

Pozorišni trg

19:15 Jelena Urošević SRB

20:30 Iluzionisti Piksi i Zeka SRB

21:45 Daniele Mutino i Alessandro Federico ITA

23:00 Plesno udruženje Groove SRB