PODELI

Prosečan četvrtak u mom ritmu. Pod tim ritmom podrazumevam žurbu sa jednog mesta na drugo u nenormlano kratkim vremenskim periodima, inače u narodu poznatije pod nazivom “jurcanje kao muva bez glave”. Na kraju dana često poželim opuštanje u intimnoj atmosferi uz kvalitetan akustični zvuk. Obradovalo me što sam upravo to mogla pronaći u Radio Cafeu koji je tog poslednjeg četvrtka u 2019. godini ugostio našu kantautorku Anu Ćuričin.

Meni, koja nisam imala prilike ranije da je slušam uživo, pažnju je odmah privukao njen raskošan i izuzetno prijatan glas kojim može parirati ozbiljnim svetskim izvođačima. Bilo mi je fascinantno kako je tako skladan i prijatan zvuk moguće generisati koristeći samo uz pomoć svog glasa i akustične gitare (uz malu pomoć na bubnjevima). Delovalo je kao da je ispred nas svetski poznata zvezda koja nas je počastvovala svojim nastupom. Osetila sam se veoma zadovoljno što imamo takvog autora na domaćoj sceni, a istovremeno i ljutito jer kvalutetni kantautori kod nas ne dobijaju adekvatnu medijsku zastupljenost srazmernu njihovom talentu.

Ana i Radio Cafe, na čijim zidovima je ovekovečena istorija novosadske, jugoslovenske i svetske rokenrol scene, pokazali su se kao odličan spoj. Oboje imaju u sebu određenu dozu, možda pomalo idealizovanog, ali svakako prijatnog i nostalgičnog, retro šmeka. On je posebno istaknut kod specifičnog amerikana žanra koji je fuzija različitih, sada već možda i arhaičnih žanrova kao što su džez, soul i country rock.

Akcenat tokom koncerta je bio na novom albumu “Differences” koji je izašao u septembru ove godine (čije diskove možete kupiti ukoliko želite da podržite našu sjajnu autorku). Ana je sa nama podelila i svoje najdirljivije i intimne pesme poput “Alone”, “Remain calm” i “Unknown” sa kojima se većina ljudi može poistoveti.

Pred sam kraj je i publika imala priliku da bude deo nastupa tako što je pomogla Ani zviždeći refren pesme zajedno sa njom. Svakako jedan natprosečan kraj prosečnog četvrtka.

Nina Ciganović

Foto: Zoran Milutinović (Galeriju fotografija pogledajte OVDE)