PODELI

Malo je nezahvalno, a u isto vreme je i najlakše na svetu pisati o događajima koji vas potpuno izmeste iz koloseka. Čekajući sa ostatkom publike u Karađorđevoj i mrznući na februarskom minusu, polako sam počinjala da nervozim i cupkam u mestu pitajući se želi li to priroda da okameni rastopljena srca na Dan zaljubljenih. Onda su se konačno otvorila vrata i dobili smo nekih dvadesetak minuta da se pripremimo za treći po redu Double Date. I upravo je bilo tako kako treba da bude na ljubavnom sastanku: leptiri trepere za sebe, oči se cakle, a reči teku kao iz odvrnute česme zavrnute na radost.

Voland Le Mat koji je zahvaljujući pozivu kolega iz benda Ničim Izazvan došao iz Hrvatske, prvi je zasvirao na sceni pred prepunim Mikserom. Počeo je jednom sasvim nepoznatom pesmom, a kada sam ga kasnije upitala o tome, rekao je da je za pauzu koja se dogodila i koju smo svi primetili, odgovorno njegovo treće odustajanje od muzike iz kog se na (našu i njegovu) sreću prenuo na vreme i za stalno. Ono što će vas iz cele priče najviše obradovati jeste da u narednom periodu postepeno možemo očekivati nov materijal. Prema dogovoru sa izdavačkom kućom izlaziće jedna po jedna nova pesma, a nakon toga u dogledno vreme i album koji će ih objediniti.

Ovaj akustični duo posebno oduševljava svojim iskrenim izrazom i spontanošću, izvođenjem koje donosi potpuno nov izgled pesama pri novom izvođenju, kao da se muzikom bave u datom trenutku stvarajući umetnost uživo, pred vašim očima. Ako se pitate šta ste propustili, navešću vam samo neke od pesama koje su svirali sinoć, bile su tu nezaobilazne Prolaznici i Svijet tišine, a onda za znalce Uvijek nakon toplih kiša, Đavo je kriv, Zima, Sav od perja i njihova interpretacija pesme Bledo EKV-a. Ono što budućnost još donosi, prema njihovim rečima jeste najverovatnije i bogaćenje novim instrumentima, tako da bi se izvedbe mogle prilagoditi i prostorima poput ovog, tako da ne budu isključivo rezervisani za intimnije atmosfere koje su im sada logičnija stanja.

nicim izazvan2

Na scenu su posle kratkotrajnog svijeta tišine izašli potpuno (ne)normalni momci i njihova Mina-violina (kako je krstiše sinoć), koji svojom energijom apsolutno opravdavaju ime koje nose. Oni su nas odmah odveli iz Miksera pravac u kafe Voodoo Magic, a onda do Santa Katarine da se družimo sa pravim katarincima, baš im je bilo svejedno Ako smo ciganke, a i ako nismo, oni su svirali za sve! Ne samo što su svirali svima, nego su nam pružili jedan potpuni spektakl i razmrdali masu koja je sa njima do kraja ujednačeno pevala “al’ došao sam evo nečim izazvan”.

Reklo bi se da je publika baš znala šta je to nešto što ju je izazvalo da sinoć dođe u Mikser. I oni su izveli jednu novu pesmu koja je prethodno puštena na Rock radiju, tako da i od njih možemo da očekujemo novi materijal u najskorije vreme. Ako se pitate zašto su davnih dana sebi dali ime koje jesu (a moja pretpostavka o energiji koju odašiljaju je tek naknadno sebe potvrdila), to je zato što su se tada još odlučili da okupe ljude koji “slave različitosti i najmanji zajednički sadržalac” kako bi izvoleo reći njihov tekstopisac, Dejan Savić.

nicim izazvan3

A onda, kao šlag na tortu došli su miljenici srpske mlade publike – Ničim Izazvan. Dok su (Ne)normalni privodili kraju svoj nastup, polako se u bekstejdžu osećala blaga trema – trebalo je valjda opravdati svu tu ljubav i očekivanja prepunog Miksera. I naravno da su je opravdali, mogla se primetiti samo zanesena publika koja u ritmu pesama skače, peva, ljubi se ili jednostavno uživa zatvorenih očiju odlazeći Bilo gde. Svaki stih ponaosob je pokazivao da se ne zna ko se kome više obradovao, publika tako dobrom bendu ili bend tako dobroj publici. A onda im se pridružila i Nevena Glibetić da sa njima izvede ovogodišnji visokokotirani hit Daleki kraj. I stvarno smo želeli da kraj bude baš daleko.

Može se reći da je Double date protekao vrlo uspešno, a možda se posle ovog koncerta Danu zaljubljenih može pripisati i novo značenje. Ne samo da je to datum onih romantično zaljubljenih duša koji dolaze da proslave svoje vedre emocije i međusobno pronalaženje, već bi se reklo da ovaj događaj slavi sa svima onima zaljubljenim u dobru muziku, dobre vibracije i prijatne uspomene. Izgleda je Ničim Izazvan rešio da uz svoje muzičke prijatelje sa scene i nas počasti prisustvom na svom godišnjem romantičnom sastanku sa muzikom. Zaista se sa iskrenom radošću iščekuje sledeće druženje i u Mikseru, i van njega.

Milica Erdevički