PODELI

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su danas “Pametovanje iz provincije”, angažovani album sa stavom, čijih 11 pesama govore o gorkim i teškim temama koje nas okružuju, a sve je zapakovano u njihovu prepoznatljivu veselu i poletnu muziku. Album je objavila promoterska kuća Long Play na CD-u, jutjubu i digitalnim plaformama.

Frontmen Neozbiljnih pesimista Igor Olujić kaže da se album “Pametovanje iz provincije”, čija je prva koncertna promocija već 7. novembra (22:00) u Domu kulture u Novom Sadu, bavi našom svakodnevicom kao što su odlazak iz države, korupcija, nepismeni političari, nedostatak institucija, rijaliti programi…

“Vidimo i ukazujemo na te probleme, ali potpuno smo nemoćni da išta promenimo, bar nam se tako čini, i onda imamo utisak da samo tu nešto pametujemo bez konkretnih rezultata. Ako neko iz ovog našeg ‘Pametovanja’ izvuče neke pouke, izgradi neke nove stavove, počne da razmišlja o događajima i ljudima koji nas okružuju, onda ‘Pametovanje’ nije bilo uzaludno”, ističe Igor.

Trećem albumu Pesimista prethodilo je nekoliko upečatljivih spotova i singlova: “Kao da nema”, sa somborskim dečijim horom “Šareni vokali”, govorio je o pogrešnim uzorima, “Bežim iz bende” sa gostom Šemsom (Shamso) 69 iz Brkova o nedoumicama čoveka koji napušta svoju zemlju, dok “Sudbinu” sada “kontrolišu tajkuni jer su otkupilu prava na nju”.

Naslovna “Pametovanje iz provincije” je “antiautonomaška i anticentralistička pesma”, kažu Neozbiljni pesimisti. Bend iz Sombora je ispevao i “Baladu o političaru”, kao jednom od najvećih problema naše države, “Il’ si oni il’ si mi” spaja okorelog navijača i gej aktivistu, a gostuje Branko Golubović Golub iz Goblina, “Amerikanci” se bave istrebljenjem domorodaca, a “Celebrity” budaletinama gladnim medijske pažnje.

“Sve te teme kojima se bavimo uticale su i na nas. Neki od članova svoju egzistencijalna pitanja rešavaju tako što sviraju na prekookeanskim brodovima, tako da je bend morao da pronađe nove članove, što je u malom mestu u kom mi živimo praktično nemoguće. Nekako smo uspeli, pridružili su nam se muzičari iz raznih gradova: Subotica, Novi Sad, Apatin, Sombor i sad imamo dve postave uvek spremni za koncerte i nove izazove”, objašnjava Olujić.

“Pametovanje iz provincije”, kao koncepcijski homogenu celinu stilski različitih autorskih kompozicija, upotpunjuju pesma o nadi “U inat tugi”, pokušaj prve ljubavne pesme Neozbiljnih pesimista “Balada” i moćna otpanjivačka “Totalna demoralizacija”.

“Ko je slušao naše ranije albume, ”Neka bude što biti ne može” (2010) i “Omladinci kud’ ste pošli” (2012), može da zaključi da je to to, ali opet drugačije. Mislim da su tekstovi na ovom albumu ti koji prave razliku, konkretniji su direktniji i realnije opisuju naše okruženje. Značajan pomak je urađen i u produkcijskom smislu gitare su jače i distorzije prisutnije nego do sad”, zaključuje Olujić.

Album “Pametovanje iz provincije” producirao je Željko Veljković, a snimio Aleksandar Vaci-Šaca u studiju SHAZZ u Somboru. Učestvovali su pevač Igor Olujić, bubnjar Davor Demonja, klavijaturista i harmonikaš Damir Demonja, violinista i trubač Igor Martinko, sa akustičnom gitarom Boris Mišić i Saša popović (iz Sombora), basista Srđan Vinkov, gitarista Zoltan Katona, saksofonisti Peđa Maćuš i Dragoslav Mitrović, Robert Badai ritam gitara u “Il’ si oni il’ si mi”, kao i gosti Nikola Selak Daba i Aleksandar Ignjatov.