PODELI

Oni su somborska atrakcija, prvi predstavnici antiglobaletnopunk-a, do sada ih je bilo devet, ali shodno nazivu benda koji je kontradiktoran, u doba recesija i raznih “kresanja budžeta”, umesto da ih bude manje, njih ima jedan više. U petak uveče imali smo priliku da čujemo i zašto su se odlučili na taj potez. O tome, i o utisku cele večeri sva tri benda više u nastavku teksta.

Datum: 05.04.2013.

Mesto: Route 66, Novi Sad

Iako su Neozbiljni Pesimisti već svirali sa grupama Kler i Ulična Rasvjeta, prva pomisao na ovu trojku zbunjivala me je. Nikako nisam mogla da zamislim tu kombinaciju. Možda zato što nisam previše bila upućena u rad benda Ulična Rasvjeta, ali kombinacija je ipak bila uspešna.

Prva je nastupala grupa Kler, stari znanci standardno dobri. To je bend koji ima dobre pesme, odlične tekstove, ali iz meni nepoznatih razloga, nikako da se pomeri s mesta. Pri tom mislim na medijsku pažnju. Da li se oni dovoljno ne trude, ili kucaju na pogrešna vrata ne znam, ali mislim da zaslužuju mnogo više. Hvala, Neozbiljnim, Pesimistima što su nas pozvali. Svirka je bila odlična. Imali smo malo tehničkih problema jer smo svirali prvi takoreći bez tonske probe. Pesimisti su napravili sjajnu atmosferu kao i uvek. Pozivamo ljude da dođu da čuju Kler u Novom Sadu 27.4. u Crnom Biku” – izjavio je Branislav Baturan, frontmen grupe Kler na kraju večeri.

Drugi po redu na binu je izašao bend Ulična Rasvjeta. Skupina mladih i veselih momaka koji su definitivno iskoristili svoju šansu i pokazali se pred publikom u najboljem svetlu. U toku njihovog nastupa na video-bimu prikazivani su njihovi spotovi sa tekstovima pesama tako da je publika vrlo lako mogla da ih prati i da doživi svaku pesmu na pravi način. Ono što bih posebno izdvojila su šaljivi i u isto vreme vrlo realni tekstovi koji govore o stvarima koje nas svakodnevno okružuju. “Što se tiče utisaka sa sinoćnje svirke, mi smo vrlo zadovoljni. Iako je svirka Pesimista prošla sa puno igranja i skakanja, nije bilo povreda, istegnutih zadnjih loža i ligamenata, što znači da je publika u centralni dio večeri ušla propisno zagrijana i da su Kler i Ulična rasvjeta dobro uradili svoj dio posla. Drago nam je da su naše pjesme naišle na dobru reakciju publike, kako kod naših vjernih fanova, tako i kod onih koji su prvi put imali priliku da nas slušaju” – rekao nam je Goran Savić.

Kler i Ulična Rasvjeta odlično su zagrejali publiku i pripremili ih za Neozbiljne Pesimiste. Sa nestrpljenjem smo očekivali početak jer su najavili promene, novine i svi smo jedva čekali da vidimo, kako se to popularno danas kaže, o čemu se tu zapravo radi. 🙂

Na bini ih nije bilo deset iako su najavili novog člana, ali on je ipak bio prisutan. Tačnije, zahvaljujući njemu, Neozbiljni Pesimisti zvučali su bolje nego ikada. Kako ga je Igor Olujić najavio, Saša Popović, ali ne iz Granda nego iz Sombora novi je, deseti član Pesimista, glavni i odgovorni čovek za sjajan zvuk koji su Pesimisti dobili. Ali to nije sve. Prvi put u Novom Sadu, Peđa koji je kao svoj osnovni instrument nosio sa sobom klarinet, ovog puta došao je sa koferčetom više. Dugo najavljivani i očekivani saksofon čuo se u pesmama. Definitivno je to jedna od bitnih stavki koje su do sada bile minus, a sada su veliki plus u zvuku koji donose. Saksofon je doneo jednu toplinu, punoću zvuka i za ovaj potez dobijaju 10+.

Pored hitova poput “Centrifuga”, “Sve na silu”, “Ogledalo”, “Mladi Lav” i mnogih drugih koje je publika horski pevala sa njima, ove večeri čuli smo i dve nove pesme koje nisu premijerno odsvirane jer smo imali već prilike da ih čujemo na njihovim koncertima, “Nema više povratka na staro” i “Dobrodošli u Švedsku”. Standardno dobri tekstovi, dok su muzika i aranžmani pokazali da ova skupina koja polako počinje da se pretvara u Kulturno umetničko društvo po svojoj brojnosti, definitivno priprema drugačije tonove za treći album. Publika od prve, pa sve do poslednje pesme nije štedela svoje glasne žice, a uz to imali su i sjajan kondicioni trening jer osvrćući se oko sebe, nisam primetila da je neko stajao, a pogotovo ne sedeo. Posle svirke uhvatili smo Davora Demonju (bubnjar) da nam prenese svoje utiske o ovoj večeri. “U klubu Route je bila odlična atmosfera i vremenske neprilike nisu imale uticaj na posetu, a mnogo horskog pevanja tokom celog nastupa samo pokazuje da su se ljudi tu našli sa očiglednom namerom da nas nadjačaju. Zbog toga smo prvi put poveli, i predstavili našeg novog člana Sašu Popovića (iz Sombora) koji od sada za mix pultom na svim većim nastupima benda, i tu je da u ovakvim situacijama pritekne u pomoć, i pojača bend kako bi se mogli čuti od publike . Takođe smo i mi po prvi put mogli da čujemo Peđu kako svira saxofon”.

Sa potpunom sigurnošću mogu reći da je ovo bio njihov najkvalitetniji klupski nastup do sada. Ali s obzirom na razne novine koje su uveli u svoj rad, a koliko sam mogla da primetim i njihov pristup celoj priči je od neozbiljnog krenuo ka ozbiljnom, od Pesimista tek očekujem najbolje. Ostaje nam da sačekamo novi album, a načuli smo da će biti više nego odličan i pre svega raznovrstan. Šta to znači…videćemo.

Zaključak: Konačno mogu da pohvalim novosadsku publiku. Zahvaljujući sjajnoj pozitivnoj energiji sva tri benda, bili su više nego odlični ove večeri. Dočekah i to 🙂 I posebne pohvale za bendove Kler i Ulična Rasvjeta koji posle svojih nastupa nisu pokupili instrumente i otišli, nego su ostali do kraja večeri, pružili podršku kolegama i tako pokazali koliko je kolegijalnost bitna. Iako nisu regionalne zvezde, pokazali su koliko su profesionalni. Na žalost, to se danas retko viđa.

Andrea Magazin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.