PODELI

Prvog dana aprila u Fabrici je održana promocija četri nova izdanja SKCNS. Pod sloganom “Nije zezanje” publika je dobijala uz ulaznicu disk po izboru, što znači da je ulaz bio praktično besplatan, platili ste album. Skoro pa da smo zaboravili koliko je lep osećaj držati CD u rukama, puštati određene pesme, gledati dizajn, čitati tekstove i učiti napamet i ponovo ga vraćati u kutiju pazeći da se ne izgrebe. Na to su nas podsetili ljudi iz SKCNS koji već deset godina izdaju albume underground scene. Albume prvence promovisali su Against The Ods, Fast As We Go Far, FIRST FLAMEProleće svoj četvrti album “Bezobrazluk“.

Prvi su se na binu popeli najmladji Against The Odds. Publika se tek skupljala u Fabrici ali su oni počeli na vreme, što je za pohvalu. Posle  nekoliko godina aktivnog sviranja izdali su konačno album “Lets Friends Be Friends“. Nekoliko puta su menjali postavi da bi se sad ustalili keo petorka sa novim pevačem. Odsvirali su skoro sve pesme sa albuma a publika je najbolje reagovala na “Let Friends Be Friends” po kojoj se zove album.

against the ods fabrika

Nakon njih na scenu su stupili Fast As We Go Far tokom čijeg nastupa se Fabrika popunila, što je  bio prilično dobar odziv imajući u vidu da je preko puta nastupao Amorphis. FAWGF sviraju klasični pop pank sa pevljivim tekstovima i veselim ritmovima. Imali su odličnu komunikaciju s publikom, šalili su se na svoj račun ali i na račun benda prekoputa. Odsvirali su osam pesama sa novog albuma: “Joke is on you ”, “Hero of the school”, ”Best friends” i predstavili su novog gitaristu Endija (lokalnog Amera). Bend se na bini zabavljao podjednako kao i publika koja je već znala neke pesme napamet.

Fast As We Go Far Fabrika

FIRST FLAME je doveo atmosferu do usijanja. Ovaj hard core bend postoji nekoliko godina i istakli su da i dalje veruju u scenu a u njenu kreativnost. Ovo je bio i agresivan i emotivan nastup u isto vreme. Milomir, frontmen benda, svaku pesmu je posvetio nekom počev od porodice, dece pa do preminulih muzičara i skejtera. Ovaj bend ima sjajnu energiju, iskusni su i ozbiljni u pristupu muzici. Odvirali su svih jedanaest pesama sa albuma “Awakening”.

First Flame Fabrika

Za kraj je došlo Proleće. Proleće je pored novih pesama “Lepa si”, ”Iskustva”, “Kameni ljudi” otpevalo i stare hitove kao što su “Žene odlaze u svemir”, ”So” i “Novosadska”. Ova svirka je zaista bila specifična jer atmosfera u publici uopšte nije opadala, već je naprotiv sa svakim bendom tenzija rasla sve više. Na Proleću uvek ima svega, suza, smeha, valjanja po podu i striptiza (muškog naravno). Publika je horski pevala njihove pesme čak se i Zgro popeo na binu i otpevao jednu pesmu sa njima. Nebojša Reljin poetičan kao i uvek poručio je prisutnima: ”Normalno je ako izgubiš deset godina, nije normalno ako izgubiš jedan dan”!

Prolece

Ne znam šta bih rekla za kraj osim da nema panka bez domaće scene, a domaće scene nema bez lokalnih bendova. Tako da nije blam da se ložite na lokalni bend, naprotiv to je dokaz da ste mladi duhom. Kako je rekao pokojni Lemi: ”Ako misliš da si mator za rokenrol, onda i jesi!”

Dragica Mačkić

Foto: Antun Kaić