PODELI
Foto: Brian Rašić /Dizajn: Nenad Dodić

Renomirani beogradski kantautor, gitarista i pevač Nikola Čuturilo, nakon devetogodišnje diskografske pauze predstavio je album “Priče iz Depoa” (Lampshade Media, 2021.), snimljen na način dobro ozvučenog benda na bini, sirovo, bez puno ili imalo ukrasa sa strane.

Dugo iščekivani album stiže nakon velikog uspeha singlova ‘Sanjam te’ i ‘Lice ulice’, a predstavlja intimnu i iskrenu projekciju, izraženu u maniri autentičkog rok zvuka.

Bez obzira koje muzičko polje istražuje u pesmama – grub, oštar zvuk gitare ili nežne balade punog srca, Nikola Čuturilo uspeva kao i uvek izbeći zamke puke eksploatacije, čvrsto ostati u svetu doslednog stvaranja i time potvrđuje poziciju autora koji već četiri decenije okupira srca, i umove sofisticirane publike rokenrola širom Balkana. Od trenutka kada se singl ‘Sanjam te’ pojavio, album je s nestrpljenjem očekivan, a po dosadašnjim reakcijama kritike nije razočarao. Upravo suprotno.

Novinar Nenad Rizvanović za nedeljnik Vreme je napisao: “….novi album Čuturin je tako poletan, pun muzičkog entuzijazma, mladenačke bistrine, lakoće i energije, baš zato se sve na ovoj ploči tako lepi od zaraznih melodija, izvanrednih gitarističkih solaža i svežih fraza, baš zato sve vrca od melodije, adrenalina i čistog roka. Kao nikad do sad Čutura i njegov bend nisu tako lako protutnjali kroz klišee roka, bluza, soula, džeza, sve je to kristalno čisti mejnstrim. Na jeziku nekadašnje rok kritike Čutura je čisti AOR, iliti adult oriented rock – ili kako je Dražen Vrdoljak svojevremeno lucidno preveo “rok za ugodno starenje”, samo što je Čutura sve to “preoznačio i izmešao.”

Kritičar Petar Peca Popović kaže: “Baveći se „svetom oko sebe” i „svetom u sebi” onako kako ga vidi i oseća, bez ulagivanja i kompromisa, Nikola nudi ploču za svet, koji žudi da čuje nešto smisleno. Bez straha i uprkos svemu ide svojim putem. Njegovo oružje su pesme, a municija ljubav i hrabrost. Danas je jedan od retkih koji nije ni gluv ni nem na stvarnost koja nas okružuje. To se na ovom albumu dobro čuje.”

“Priče iz Depoa” nastale su u izazovno vreme lockdowna i posle znatno mračnijeg niza muzičkih reakcija na previranja i turbulencije u društvu, u kojem živimo i radimo. Ovim albumom, Čuturilo se vraća na mesto gde ljubav i iskrenost zaista funkcišu i kaže: “Meni je ovo jako važno, to sam se sa bendom dogovorio, a i sa vladom, mi radimo jako važnu stvar. Neću nikada da pristanem da je ovo sporedna delatnost, koja je zapravo tu nekakav ukras. Na žalost, mi slušamo gomilu nebitnih stvari, gomilu budalaština, ono što je bitno vrlo često u poslednje vreme  dozvoljavamo da tako sa nipodoštavanjem, prođe pored nas. Život je jedan. Meni je ovo najvažnije na svetu.”