PODELI

Žiri nagrade STRUNE OD SVETLA koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koji radi u sastavu – Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje za 2022. godinu dodeli Nikoli Pejakoviću Kolji iz Banja Luke.

“Priča o Nikoli Pejakoviću kao stvaraocu je pre svega priča o fenomenu multitalentovanog autora. Iako je to široko poznato, podsetićemo – Pejaković je pozorišni reditelj, kantautor, glumac, gitarista i pisac. Žiri se prevashodno bavio kantautorskim i muzičarskim opusom i konstatovao je da u domenu tekstopisačkog umeća i uobličavanja različitih stihovnih obrazaca i njima imanentnih muzičkih formi, Pejaković doseže nesumnjive estetske vrhove. Kao što je u svojoj opštoj multitalentovanosti raznovrstan, on je i u kantautorskom ramu raznovrstan i sposoban da nam ponekad i kreativno podvali, dobronamerno  podmetnuvši svoje 100% autorske radove kao kafanske tradicionale iz prošlog veka u najboljem smislu tih reči. (Haljinica boje lila, Volela sam Rajka) Nasuprot tome, sinhorno i u kontinuitetu iz njegove manufakture već decenijama stižu izvrsni bluz standardi modernog senzibiliteta, sa čestim ironičnim otklonima i crnohumornim valerima, koje i na svojim živim nastupima izvodi u najvišim mogućim interpretatorskim standardima. Njegov gitarski senzibil je unikatan, suptilan i reklo bi se satenski plemenit. Nije Nikola Pejaković naš jedini multitalentovani stvaralac, ali je jedan od retkih koji je u svim aspektima svojih artikulacija – vrhunski autor! Nikola Pejaković Kolja smatra da je  talente dobio na revers od Boga, sa obavezom da ih koristi sve do trenutka kad bude pozvan da ih vrati na poznatu adresu i da u tom angažmanu nema mnogo prostora za njegove ovozemaljske zasluge, ali nama kao publici koja te darove obilato i sa zadovoljstvom konzumira ostaje ipak da učtivo odgovorimo – Hvala Kolja, privilegovani smo što si stvaralac našeg prostora i našeg doba!”, navodi se u saopštenju žirija.

Nagradu je ustanovio pisac i kantautor Saša Radonjić a dodeljuje se od 2016. iz njegove fondacije. Laureati su, pored plakete, nagrađeni po jednom električnom gitarom iz Radonjićeve kolekcije. Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac. Dobitnik počasnog priznanja je Slobodan Tišma, a satuetu Svetlo od struna za nove autore žiri je dodelio Marku Aleksiću iz benda Nemi pesnik. Prošle godine je objavljena i panorama poezije svih nagrađenih autora u izdanju Solarisa iz Novog Sada, za koju je uvodnu reč napisao akademik Zoran Paunović.

Nagrada STRUNE OD SVETLA će Nikoli Pejakoviću Kolji biti uručena 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu na završnoj ceremoniji Sterijinog pozorja koje će biti zatvoreno predstavom u čast nagrađenih “Hrkači” po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića i izvođenju Narodnog pozorište Republike Srpske, Banja Luka.

Foto: promo