PODELI

Žiri za dodelu nagrade “Strune od svetla”, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić, odlučio je da se u najužem izboru za 2018. godinu nađu: Nikola Vranjković, Sara Renar i Nikola Kolja Pejaković.

Žiri je radio u sastavu: dr Miloš Zubac, Milan Korać i Saša Radonjić. Dosadašnji laureati su Miloš Zubac i Kralj Čačka, a nagradu čine plaketa i jedna od gitara iz kolekcije – fondacije Saše Radonjića. Ovogodišnji dobitnik će biti proglašen 19. maja, a uručenje nagrade će biti početkom meseca juna.

Iz obrazloženja žirija izdvajamo sledeće: Nikola Vranjković (Beograd) je nedavno objavljenim albumom VERONAUTIKA, stavio blistavu poetsko-muzičku krunu na glavu svoje inače raskošne autorske karijere. Ne pamti se u našoj diskografiji album ovakve ambicije, epske odvažnosti, beskompromisnosti i lirske produhovljenosti. VERONAUTIKA vraća preko potrebnu veru u smisao krstarenja po neistraženim stvaralačkim pučinama.

Sara Renar (Zagreb), hrvatska kantautorka i konceptualna umetnica. Potpisuje tekstove koje peva, ali ume da izuzetno muzički pročita Notturno Tina Ujevića. Spremna da eksperimentiše s formom, veoma ekspresivna i emotivna na sceni. Zbog muzičkih i vokalnih formi kojima voli da se igra, Sarin rad upoređuju s poetsko-muzičko-scenskom praksom Lori Anderson.

Nikola Pejaković Kolja (Banjaluka), srpski je glumac, scenarista, reditelj i – muzičar. Vodi sastav Kolja i Grobovlasnici. Višestran umetnik, performer sa stihovima koji mogu da pobude različita osećanja, ali ne mogu da izazovu ravnodušje. Crnohumoran, sklon tragikomičnom, sirov i britak. Uvek sasvim svoj, ali prirodno blizak Brecelju, Vejtsu i Zapi.