PODELI

Ovogodišnji Nišville jazz festival će biti u znaku glumaca.

Najavljeni su nastupi nekoliko bendova čiji su članovi glumci, a u toku je i prijava za učešće na besplatnim radionicama.

Kada je reč o domaćim izvođačima, nastupiće Moondance Big Band i Sergej Trifunović (koji će biti i ceremonijal majstor otvaranja Nišvilla), Deca loših muzičara sa glumcem Ivanom Jevtovićem kao glavnim vokalom, a festival će svojim nastupom zatvoriti Taeatar Band čiju vokalnu liniju čine glumci Narodnog pozorišta u Nišu.

Listu muzičara – glumaca upotpunjuju već najavljeni Bobby Carcasses, Kyle Eeastwood i Ron Carter.

Projekat “Moondance Big Band” osnovan je 2011. godine na inicijativu Sergeja Trifunovića, a okuplja najtraženije instrumentalne i vokalne soliste Beograda i Novog Sada. Big band pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika izvodi dela Bitlsa, Dejvida Bovija, Grupe Police, Stivija Vondera,Princa, Majkla Džeksona, Average White Benda ali i kompozicije domaćih autora Olivera Mandića, Tome Zdravkovića, Šabana Bajramovića u specijalno, za ovaj projekat izrađenim big band aranžmanima Vladimira Nikolova, Fedora Vrtačnika, Ivana Aleksijevića, Aleksandra Sedlara i Predraga Revišina. U ovom mladom big bendu su i tri fantastična bek vokala: Jelena Jovovic, Bojana Stamenov i Bojana Račić. Svojim kreativnim koncertnim nastupom uz visok kvalitet izvođenja koji prati najsavremenije svetske muzičke trendove, Sergej Trifunović & Moondance Big Band polako ostvaruju svoj cilj: promociju najviših muzičkih i umetničkih vrednosti i pozicioniranje na domaćoj i stranoj sceni.

Beogradski bend Deca loših muzičara, osnovan pre tačno četvrt veka istrajava u svom originalnom konceptu – u rasponu od žestokog rokenrola i panka do punokrvnog soula – koji izbegava svim klasifikacijama. Posle pauze u radu, DLM su se u velikom stilu vratili na ex-Yu scenu, sa glumcem Ivanom Jevtovićem kao vodećim vokalom.

Teatar Band okupio je grupu iskusnih rock, blues i jazz instrumentalista i ekipu glumaca Narodnog pozorišta u Nišu, oko zajedničke ideje postavljanja originalnog mjuzikla, koji bi i autorski i izvođački bio kompletno niški projekat. U međuvremenu, dok to ne stigne do faze realizacije – neobavezni susreti su polako počeli da se pretvaraju u ozbiljne session – probe, pa se već iskristalisao i koncertni repertoar koji čine obrade numera iz mjuzikala, jazz, rock i blues standardi, ali i hitova domaće rok muzike – a sve to začinjeno specifičnim humorom i scenskim nastupom.

Kada je reč o strancima, guru kubanskog džeza, trubač i pevač Bobby Carcasses je imao i zapažene uloge u filmovima i serijama. Kyle Eeastwood je još kao dečak imao nekoliko uloga u filmovima svoga oca Clinta Eastwooda: “The Outlaw Josey Wales”, “Bronco Billy” i “Honkytonk Man” , a kasnije se pojavljivao, uglavnom u ulogama klupskih muzičara kao u “The Bridges of Madison County” i “J. Edgar”, ali je imao i pravu filmsku ulogu u francuskom filmu “Summer Hours” (L’Heure d’été) sa Juliette Binoche. Čuveni kontrabasista Ron Carter koji se takodje, pojavljuje u više filmova, izmedju ostalih i u kultnom ostvarenju Bertrana Taverniea “Round Midnight”. U toku su poslednji dogovori i sa francuskom grupom Nouvelle Vague čiji je poslednjih godina stalni član pevačica, glumica i plesačica (čuvenog kluba “Crazy Horse”) Zula Zazou.

I ove godine Nisville jazz festival organizuje besplatne radionice za većinu instrumenata koji se koriste u džezu ( klavir, gitara, bas, bubnjevi, limeni i drveni duvački instrumenti, vokal..). Svi zainteresovani studenti muzičkih akademija, učenici muzičkih škola, ali i samouki muzičari, mogu se prijaviti popunjavanjem formulara koji se preuzima na sajtu festivala www.nisville.com u sklopu informacije o radionicama. Popunjene prijave trebalo bi poslati na workshop@nisville.com , najkasnije do 1. avgusta.

Broj polaznika je ograničen a izabrani polaznici radionica dobiće i besplatne propusnice za svako festivalsko veče.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.