PODELI
Foto: Filip Bušić

Letnji open air festival Ferragosto JAM otkriva novitete predstojećeg izdanja koje će se održati od 5. do 9. avgusta na Orahovačkom jezeru. Bezvremenskim headlinerima Pips, Chips & Videoclips i Je Veux, pridružuju se novosadske punk rock legende Atheist Rap, beogradska metal punk mašina Mortal Kombat i sve poznatiji primamljivi electro rock dvojac Buč Kesidi iz Pančeva. Već trinaestu godinu zaredom Ferragosto se namerno koncentriše samo na izvođače s ovih prostora te svesrdno podržava scenu. Novo izdanje okupiće oko 70 imena regije, što je najviše u istorijii festivala, a dosad su već najavljeni Repetitor, Overflow, Jonathan, Svemirko i ABOP.

Foto: Samir Ceric Kovacevic

Na Ferragosto se vraćaju žilavi bogovi hrvatskog rocka Pips, Chips & Videoclips. Respekt na sceni nisu održali samo bezvremenskim himnama i baladama u kojima je duboko utisnut Zagreb, već i konstantnom motivacijom da svakim novim izdanjem istražuju i rastežu pojam rocka. Nakon niza nastupa širom regije kojima su protekle godine slavili jubilarnih 30 godina postojanja, na Orahovačko jezero kročiće i punk rock veterani Atheist Rap iz Novog Sada. Čitavu karijeru uspešno su gradili po svom principu; uz njihove osveštene i sarkastične hitove odrastale su mnoge generacije te su s pravom vrednovani kao neizbežna punk lektira.

Foto: Mikica Andrejić

Provokativni metal punkeri Mortal Kombat, nazvani po kultnoj videoigri, fanove su sticali sirovim i tvrdim zvukom uz direktne i satirične tekstove o modernom društvu. Poslednjem albumu “Decenija” (2019.) prethodila su tri studijska i jedan live album. Njihova obrada pjesme “Mala” benda Brkovi ne samo da im je donela više od dva miliona pregleda, već ih je uz spotovske pojave legendi Mikija (Six Pack), Dr. Popa (Atheist Rap), Shamse 69 (Brkovi) i mnogih drugih, sasvim zasluženo svrstala u sam vrh regionalne alternative.

Foto: Marko Ristić

Disko rock electro dvojcu Buč Kesidi s neverojatnom lakoćom polazi za rukom približiti se milenijalcima te zadnjih meseci izazivaju pravu euforiju u regiji. Ustaljene rock principe su zgužvali, pa pokidali da bi ih konačno u kombinaciji s electrom složili u potpuno novi hibrid savršeno komunicirajući s publikom koja živi izlaske i clubbing. Krajem prošle godine izdan album “Euforija” donosi singlove čiji spotovi dobacuju do skoro pola miliona pregleda, pozitivne kritike pljušte sa svih strana, a za koncerte se bez izuzetka traži karta više.

Foto: Sofija Modošanov i Ivana Tešić

Poznata vokalistica grupe Mangroove, Željka Veverec, protekle godine predstavila je svoj novi projekat pod umetničkim imenom Je Veux. Autorstvo na hrvatskom zamijenila je engleskim, a uz otkrivanje svoje drugačije strane koja naginje trip hopu, singlovi “Girlfriend” i “Beautiful” najava su debitantskog albuma čiji se izlazak očekuje ove godine.

Ferragosto JAM 13 održaće se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. avgusta 2020. U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj ceni od 135 kuna za sve dane festivala. Po toj ceni mogu se nabaviti online putem Entrio sajta ili na njihovim prodajnim mestima.

Trenutni lineup:

Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux.

Ferragosto JAM organizuje Dostava Zvuka.