PODELI

Na ulicama Novog Sada sve više možete čuti dijalekte koji nisu karakteristični za područje Vojvodine. Novi Sad, kao srpska Atina, je mesto okupljanja ljudi iz cele Srbije, bilo da dolaze zbog škole, fakulteta, posla ili ljubavi…

Naš sagovornik Lazar Trajković je jedan od njih.

Ovaj dvadesetdevetogodišnjak, iz malog mesta kod Vranja na krajnjem jugoistoku Srbije, je srednju školu završio u Vranju, Elektronski fakultet u Nišu, a svoju poslovnu karijeru je započeo u Novom Sadu. Lazar je, kao dobitnik Dositejeve stipendije, veoma brzo nakon završetka fakulteta pronašao posao u jednoj od  poznatih IT kompanija u Novom Sadu.

Došao je u Novi Sad zbog karijere, jer smatra da grad nudi odličan početak za lični i poslovni razvoj. Grad ima veoma razvijeno IT tržište, te svako ko ima znanja i volje da se usavršava i uči, može ovde pronaći posao. U poslovnom svetu se ne pravi razlika odakle si došao,  već  poslovni uspeh zavisi od kvaliteta i rada svakog pojedinca, što mu se jako dopalo.

S obzirom na to da se rapidno preselio iz Niša u Novi Sad, ostavljajući sve poznato za sobom, razlike u mentalitetu između “južnjaka” i “severnjaka” je nešto što mu je prvo zapalo za oko, a ponajviše je došla do izražaja tzv. zatvorenost kod Novosađana. No, i na to se brzo navikao.

Ono što ga je iznenadilio i oduševilo je to što je Novi Sad metropola multikulturalnosti.  Nije mogao da zamisli da na jednom mestu u Srbiji postoji toliko vera, nacija, dijalekta, jezika… Smatra da je naša srpska Atina zbog toga veoma specifična i bogata, te zbog te posebnosti ga Novi Sad ni po čemu ne može podsetiti na bilo koji drugi grad u našoj zemlji.

Novosadska infrastrukutra je nešto što je, po njemu, specifično za ovaj grad. Plansko uređenje infrastrukture je vidno i veoma olakšava kretanje i snalaženje po gradu. Lazar smatra da je prosto nemoguće da se iko izgubi u gradu, te je Novi Sad odličan za turiste i “došljake”. Vrlo brzo se grad može upoznati, što je važno svim novajlijama da se što pre osete kao kod svoje kuće.

“Novi Sad organizuje veliki broj događaja za svačiji ukus, te vam nikad ne može biti dosadno”, naglašava Lazar.

Lazar najviše voli letnje posete Štrandu, jesenje šetnje kejom, da skokne do Sremskih Karlovaca ili na Ribarac. Fruška gora mu je nepogrešivo najbolje mesto za odmor od gradske buke.

Izdvojio je i još jednu interesantnu stvar koju Novi Sad nudi, a to je veliki izbor restorana i kuhinja iz celog sveta, te svako može pronaći sebi odgovorajuće mesto.

Lazar Trajković, za svoje petogodišnje iskustvo življenja u Novom Sadu, može reći da grad nudi poznanstva sa različitim ljudima, razne događaje, veliki broj mesta za upotpunjavanje svog slobodnog vremena, te je idealno mesto gde svako za sebe može pronaći ono što mu odgovora i prija.

“Novi Sad je definistvno grad koji ima budućnost”, dodao je.

Pripremila Ana Ilić

Fotografije ustupio Lazar iz privatne arhive.

*Priča je nastala u okviru projekta “Najlepše priče o Novom Sadu”  koji realizuje Udruženje Remiks, a finansira Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019“