PODELI

Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa Beoart-Liveart galerijom iz Beograda, organizuje prvi put u Novom Sadu „Novi Sad open art – NOA” – Dan otvorene umetnosti.

NOA, kao i BOA, ima gerilski, blitzkrieg karakter i nameru da munjevitom, jednodnevnom intervencijom pokuša da u tri koraka predstavi, afirmiše i obezbedi materijalna sredstva za svoje izabrane umetnike.

Cilj manifestacije je promovisanje srpskih mladih umetnika do 35 godina i približavanje savremene umetnosti građanima kroz interaktivne sadržaje.

Događaj je drugačiji od svega do sad viđenog kod nas jer nudi otvoren pristup i prema publici i prema umetnicima.

„Umetnicima smo pružili ono što im je danas manje dostupno: nepristrasna promocija i prilika da prodaju svoja dela, kao poruku da u Srbiji za njih ima budućnosti“, poručuju organizatori.

Događaj ima pet segmenata:

Likovne radionice za decu od 15.30 do 17.00 časova, terasa Kulturnog centra Novog sada, drugi sprat – Sa decom će raditi mladi akademski slikari i istoričari umetnosti, a animator na radionici će biti poznati novosadski muzičar Branislav Rosić.

Slikanje uživo od 17.00 do 18.00 časova – Dva strit-art umetnika će uživo pred prolaznicima slikati na platou ispred Likovnog salona Kulturnog centra.

Šetnja umetnika kroz centar grada od 18.00 časova – Umetnici će prošetati centrom grada noseći svoja umetnička dela. Sa njima će biti i istoričari umetnosti koji će sa zainteresovanim prolaznicima pričati o umetnosti.

Aukcija slika od 19.30 časova, Klub „Tribina mladih” – Silent aukcija (licitira se preko formulara). Aukciju vodi ekipa TV emisije „Državni posao” i voditelj radio emisije B92 „UzBudilnik” Mladen Urdarević Mlađa.

Posle aukcije biće upriličen koktel.

Humanitarna akcija „Crtež za knjigu” – za biblioteku u Obrenovcu počinje u 16.00 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Građani će moći da knjige iz svoje biblioteke donesu i doniraju za poplavljenu biblioteku u Obrenovcu, a zauzvrat će dobiti crteže koje su umetnici donirali, kao i crteže sa dečje radionice. Akciju podržava Gradska biblioteka Novog Sada, kao i brojne novosadske izdavačke kuće.