PODELI
Foto: M.Pudic

Novi Sad je, uz program inspirisan prvim počasnim građaninom tog grada, Nikolom Teslom, zakoračio u godinu kada je i zvanično Evropska prestonica kulture, a centar evropskog kulturnog života u narednih 365 dana biće upravo u Srbiji i Srpskoj Atini.

Novosađani i njihovi gosti u novogodišnjoj noći su, u okviru Dočeka, osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta stvorenog u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada, obnovljenom nakon tri veka. Predstavu „Tesla izumetnik”, reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i svojevrsnu Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su upravo sugrađani, turisti, umetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture koja glasi „Za nove mostove”.

Otvaranje Tesline svetlosne galerije, umetničkog i produkcijskog poduhvata, kao i performans „Svetlost”, bilo je jedinstvena igra svetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje evropskih, regionalnih i domaćih, renomiranih i mladih umetnika – dr Alberto Novelo, Ivan Marušić Klif, dr Petko Tančev, dr Milica Stojšić, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti Scenskog dizajna, kao i Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Noise Destruction, Kanda Kodža i Nebojša, Elektro Guzzi, DJ Dark Angel.

Dr Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif, prvog dana 2022. godine udružili su svoje umetničke snage, tačno u 17 časova, kada je Petrovaradinska tvrđava postala platno na kojem su slikali svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju za publiku koja je uživala u pogledu sa Keja, kod Spomenika žrtvama racije. Njihov umetnički rad uključio je i publiku, koja je, na kraju njihovog performansa, imala kontrolu nad laserima kako bi direktno doživela crtanje svetlom na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i prce večeri Nove godine bilo je mesto posebnog audio-vizuelnog događaja, pa smo tako na bini kod Beogradske kapije, u 21 čas, uplovili u upečatljivu kombinaciju muzičkih žanrova, koju nam je donela Minilinija, sjajna sinergija članova poznatih beogradskih bendova, dok su u 23 sata scenu preuzeo austrijski elektro duo Kruder i Dorfmajster.

„Nastup na posebnim lokacijama je oduvek bio deo K&D koncepta. Poslednjih godina smo pažljivo birali mesta na kojima sviramo – izvanredna mesta u kombinaciji sa dobrom muzikom – to je savršeno. To takođe produbljuje iskustvo za publiku i jednostavno se osećate drugačije nastupajući na istorijskom mestu. Sjajno je započeti novu godinu sa odabranim K&D zvukovima u novoj Evropskoj prestonici kulture”, kaže austrijski duo pred večerašnji nastup, koji su stigli u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Foto: M.Pudic

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara

Zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara, za kada je zakazano svečano otvaranje „Zenituem :: 2022”, u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova i to na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, kao i nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”, umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića u Studiju M i koncerti evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 lokacija širom grada. Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara.

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs