PODELI

U Sivcu se već 40 godina održava jedinstveni Festival autorske akustičarske muzike. Ove godine nastupilo je više od 40 mladih muzičara.

Na 33. muzičkom festivalu FAMUS u Sivcu ljubitelji akustičarske muzike imali su prilike da čuju 15 originalnih kompozicija mladih muzičara iz zemlje i regiona.

Vesna Mitić iz Novog Sada se već godinama bavi autorskim muzičkim stvaralaštvom, a na FAMUS je došla po preporuci prijatelja.

“Retki su festivali na kojima možete izvesti svoju, autorsku muziku, zato nastup na ovom festivalu puno znači svim kantautorima,” rekla je Vesna.

Pojedini autori već godinama nastupaju na festivalu koji vide kao idealnu priliku da pronađu svoju publiku. Milan Malinović iz Crvenke se na FAMUS-u takmiči sa svojim bendom poslednje dve godine.

“Mi pišemo naše tekstove i pravimo našu muziku. Ne uzimamo tuđe, trudimo se da budemo originalni, pa možda neko i zavoli naše pesme,” istakao je Malinović.

Jedan od osnivača festivala Maksim Mudrinić istakao je da je ideja da Sivac bude domaćin takmičenja mladih muzičara sa autorskim pesmama nastala je 1977. godine, pa se ove godine obeležava 40 godina postojanja Famusa. Iako je u vreme Jugoslavije bilo i do 70 prijava za takmičenje, festival, prema rečima Mudrinića, nije izgubio na kvalitetu i internacionalnom značaju.

“Živ je Famus, a živa je i akustična muzika. Ove godine imamo 15 takmičara, imamo takmičara iz Hrvatske, tako da je festival ostao internacionalan, a imamo i takmičare koji stavaraju na jezicima nacionalnih zajednica, to su pesme na rusinskom i mađarskom. Zaista mi je srce puno i osećam se kao da je i meni rođendan. Četrdeseti rođendan,” rekao je Mudrinić.

Petočlani stručni žiri festivala je za najboljeg autora 33. Famus-a izabrao kvartet Bogdana Spasića iz Novog Sada.

“Prijavio sam se pre par dana i zaista nisam ni stigao da razmišljam o pobedi. Ovo je veliko iznenađenje,” rekao je ovogodišnji pobednik.

Drugu nagradu dobio je Vedran Ivorek iz Hrvatske, a treće mesto pripalo je grupi Cen fur Cen iz Vrbasa. Nagradu publike dobio je Milan Kosanović iz Kljajićeva.

Foto: Marina Pešić

Izvor: rtv.rs