PODELI

Novosadske dečije Big zimzarije će svečano biti otvorene u petak, 20. decembra 2013. u 11 časova u prizemlju tržnog centra BIG.

Programi u okviru Zimzarija biće realizovani od 20.decembra 2013. do 11. januara 2014.

Dečiji kulturni centar „Deci na dar“ okupio je 19 institucija i organizacija kako bi novosadskoj deci od 4 do 14 godina ponudili 89 kreativno-eduktativnih i sportsko-rekreativnih sadržaja.

Nastupom Lene Kovačević sa horom Dečijeg kulturnog centra, glumaca Dramskog studija „I mali glumac je glumac“, Plesnog studija “Professional” i predstavljanjem programa svih učesnika započeće još jedno zimsko druženje sa decom.

Prvi deo Novosadskih dečijih zimzarija biće realizovan u decembru i započeće 21. i 22. decembra programima u tržnom centru BIG, a nastaviće se u ponedeljak, 23. 12. u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35-37), Dečijem kulturnom centru (Ive Lole Ribara 6), Spomen zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija 2), zabavnom parku ’’Starli’’ (bul. Vojvode Stepe 56), Gradskoj biblioteci Novi Sad (Dunavska 1), ZOC „Adžija“ (Bulevar Mihajla Pupina 6), Prijateljima dece Novog Sada (Dimitrija Avramovića 6), NS Klubiću (Svetislava Kasapinovića 21), Kapuera akademiji Novi Sad (Futoska 16), u Plesnom studiju Professional (Bulevar oslobođenja 68) i u Dvorcu Fantazija (Laze Nančića 15).

Deca će zaploviti „Modnim vremeplovom“ u prošlost, saznaće kako su se nekada deca oblačila, kako se prave lampioni a kako se neguju i ukrašavaju lice, kosa i nokti. Biblijske priče o Hristovom rođenju, o novogodišnjem drvetu i legende o Deda Mrazu upotpuniće prazničnu atmosferu, a deca će se upoznati i sa malim tajnama velikih šahovskih majstora. Praviće čestitke po motivima zimskih pejzaža, vajati, izrađivati maske, pevati, plesati, recitovati…

Drugi deo biće realizovan u januaru u tržnom centru BIG, Gradskoj biblioteci (Dunavska 1) i Dečijem kulturnom centru (Ive Lole Ribara 6), a nastavlja se „Kreativnim kampom“ u Osnovnoj školi “Petefi Šandor” (ulaz u dvorište iz ulice Novosadskog sajma), Muzeju grada Novog Sada (Zbirka strane umetnosti Dunavska 29), Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1), PU Dobra vila (Petefi Šandora 153) i Novosadskoj ženskoj košarkaškoj akademiji (Doža Đerđa 59) i zabavnom parku ’’Starli’’ (Bul. Vojvode Stepe 56).

Od 3. do 11. januara 2014. deca će u Gradskoj biblioteci saznati šta se dešava kada kazaljke natraške krenu, kako u gustoj šumi organizovati žurku i dobiće poziv za čajanku u BIG-u. Inspirisani izložbom „Slatki trag prošlosti“ Muzeja grada Novog Sada izrađivaće kolače i torte svakakve sorte. Avanture astronauta iz misije Apola 13, anegdote iz života slavnog slikara Pikasa, kuće koje šetaju i pege na suncu biće teme kreativnog kampa u školi Petefi Šandor. Deca će savladavati osnovne elemente glumačke igre i oživeti portrete iz zbirke Galerije Matice Srpske, saznaće interesantne anegdote iz života slavnih umetnika, a predškolci će se kroz igru upoznati sa školom i pravom učiteljicom. U vežbaonici za kreativno razmišljanje saznaće šta je zaista hrabrost, šta sreća a šta mudrost. Uporedo sa kreativno – edukativnim programima imaće prilike da se telesno angažuju vežbajući košarku (devojčice), aikido i ritmičku gimnastiku.

Skoro za sve programe potrebno je prijaviti učešće jer je broj dece-učesnika radionica ograničen. Određeni programi su besplatni, dok se pojedini plaćaju do 150 din.

Novina ove godine je deset dana programa koji će biti održani u tržnom centru BIG. Radi se o besplatnim programima za sve novosadske mališane. Na ove programe nije potrebno prijavljivati decu jer je broj dece neograničen. Program u tržnom centru BIG će biti kreativno – edukativnog i zabavno – rekreativnog karaktera. Iz svojih matičnih kuća će izaći kustosi, pedagozi, istoričari umetnosti, profesori književnosti i predstaviti dečijoj publici zanimljivim radionicama svoje institucije. Kapaciteti institucija pojedinačno su mali, pa je odluka da se izađe u veliki prostor, čime će biti obuhvaćen veliki broj dece, opravdana.

Generalni sponzor Novosadskih dečijih Big zimzarija 3 je tržni centar BIG a sufinansirane su od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Cilj ove manifestacije je da osposobi decu predškolskog i ranoškolskog uzrasta za kreativno osmišljavanje slobodnog vremena sa akcentom na druženje kroz kreativni rad i igru.

Više informacija možete naći na sajtu Zimzarija.

Foto: Robert Getel