PODELI

Novosadsko pozorište počinje 44. sezonu  pod nazivom “Vetrenjače ” 21.  septembra izvođenjem predstave “Crni”. Prema rečima Roberta Lenarda  cilj ove sezone jeste da borba protiv vetrenjača. “Naši junaci su kao mi. Raznih vetrenjača ima toliko koliko i nas. Nova sezona Ujvideki Sinhaza govori upravo o tim našim raznim vetrenjačama.”

Prva premijera u novoj sezoni najavljena je za 27. oktobar kada će biti odigrana predstava “Jesenjin” mjuzikl  u režiji Miše Belegišanina dok će muziku potpisati Kornelije Kovač. Zatim u decembru sledi predstava “Edvard IIi” Kritofera Marloa  u režiji Roberta Lenarda.

U nastavku sezone najavljena je i predstavaDon Kihot kao i Hasan Aginica koja predstavlja i povratak Andraša Urbana kao reditelja, dok će se Zoltan Puškaš iz rediteljske stolice ponovo vratiti na scenu kao glumac nakon gotovo deset godina pauze.

U oktobru  nas očekuje i festival  Synergy#World Theater Festival, pozorišni festival jezičkih manjina sveta, koji će se održati od 2. do 6., oktobra. Specijalna gošća festivala biće Rumunska glumica Maja Morgenšter koja je tumačila ulogu Marije Magdalene u “Stradanje Isusovo” (Mel Gibson).

Sve predstave sa repertoara Novosadskog pozorišta izvode se sa titlovima ili simultanim prevodom na srpski jezik.