PODELI

U subotu, 19. decembra, u klubu CK 13 održan je 6. po redu Scena fest.

Dobar potez organizatora je to što je festival premestio u manji prostor iz više razloga. Prvo što je toplije, drugo bolja je akustika, treće nije bilo toliko publike da se napuni Quarter.    

Pored gitarijada koje se održavaju po  selima i naravno nezaobilazna u Zaječaru , ovo je jedna od retkih prilika, gde mladi autorski bendovi mogu da se pokažu.

Umesto najavljenih 7 bendova nastupilo je šest jer je Synophia morala da otkaže nastup iz opravdanih razloga. Napomenućemo da je to heavy trash bend koji sprema svoj prvi album tako da ćemo ih sigurno slušati uskoro.

Nastup je otvorio B.R.A.I.N, mladi novosadski bend, kojima je ovo ujedno bio i prvi put da sviraju javno. Nisu stigli još ni da daju imena pesmama, ni da naprave stranicu na fejsu, ali za prvi nastup bilo je sasvim solidno. Sviraju nešto između metala , grandža  i klasičnog roka uz specifičan vokal pevača.

Nakon “probijanja leda “ drugi bend, simpatični Beočinci, Ćelava gospođa napravili su sjajnu atmosferu. Pevač  je imao odličnu komunikaciju s publikom, u jednom momentu im je dao i mikrofon da pevaju , a imao je stajling u stilu wanabbe Bono Voks. Njihov repertoar se sastoji od pesama koje su svirali u prethodnim bendovima kao i njihovih novih pesama sa albuma “Cellaweiser ” interesantnih naziva: “Čak Noris”, “Leticija”,”Panorama”, “Heroina”… Moram da kažem da bend nije dobio ime po Ćelavoj pevačici već po ženskom polnom organu!

U istom ritmu nastavili su Replicunts harizmatične pankerke koje su izazvale pravo oduševljenje kod publike. Za nekih pola sata su otprašile skoro ceo album koji je izašao pre par meseci i izazvale prve šutke u publici pesmama poput: „Safe Place“, „In Shadow“, „Broken“ , „You lie you die.“ Ovo je bendu Replicunts drugi nastup u Novom Sadu, nakog ovogodišnjeg Exita. Nadam se da će doći ponovo uskoro, pravo su osveženje na našoj sceni. Beskompromisnom svirkom, direktnim stavovima i jedinstvrnim stilom uspele su da za kratko vreme zadobiju „respect“ od novosadskih pankera, što je jako teško.

Nakon njih na scenu izlaze pobednici  Zaječarske gitarijade  kao i   Wacken Metal Battle takmičenja vranjanski bend Mud Factory. Iako ljudima i dalje deluje neverovatno da se neko sa “Južne pruge” bavi metalom, ovi momci su demantovali te tvrdnje. Postavili su bukvalno nove standarde kako u sviranju, tako i u energiji i trudu. Imaju izdata dva EP sa kojih su odsvirali pesme : „Reason not to kill you“,“Broken wings“, „Walls of shame“,“Addicted to pain“, „Digging your own grave“… Ovaj bend je doslovno preplašio publiku na početku nastupa žestinom, većina ljudi se odmakla od bine, da bi ih na kraju svirke jednoglasno zvali na bis. Takvu  energiju nema ni Teslino energetsko polje, a imaju toliko nagrada da me mrzi da nabrajam. Njihov EP Project Extinction EP (Nocturne Media) Balkanrock je proglasio među najbolja 45 albuma u region, a čak i njihov rodni  grad Vranje će im biti sponsor za novi spot! Fenomenalna vest.

Veče se nastavilo u malo smirenijem tempu. Pretptoslednji bend koji je nastupao bio je Tentacle Wizard– stooner, doom , post metal kome je ovo već treći nastup na Scena festu. Imali su vrlo zanimljiv nastup, odsvirali su samo jednu pesmu “Death of silent star” u trajanju od dvadeset pet minuta. Kako kažu članovi benda ponela ih je inspiracija i nikako nisu mogli da se zaustave.To je bio uvod za novi materijal na kom sastav trenutno radi.

Festival su zatvorili Thread iz Odžaka koji svira technical progressive rock. Oni su vrlo aktivni na festivalima po Srbiji , učestvovali su i na prethodnom festu.  Pružili su odličnu svirku, ali publika je već počela polako da se razilazi kako to obično biva pred fajront.

To što je festival održan na jednu od najvećih srpskih slava je velika hrabrost. Ja sam mislila da niko neće doći, ali Crna kuća je bila solidno popunjena kao i uvek . Moglo bi bolje naravno, jer svi kukaju kako nema novih bendova. Ima bendova ima, ima i svirki, samo je potrebno da probudite želju u sebi da čujete nešto novo.

Dragica Mačkić