PODELI

Drugi Novosadski festival zanatskog piva održaće se u SKCNS Fabrika, 20. i 21. maja. Zbog velikog interesovanja Festival će trajati dva dana sa duplim brojem izlagača gde će posetioci moći da probaju originalna i kvalitetna piva različitih stilova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u SKCNS Fabrici.

“Poučeni iskustvom od prošlog festivala, odlučili smo da samu zonu festivala proširimo na dve lokacije, tako da će osim SKCNS Fabrike i klub The Quarter biti još jedna od lokacija gde će posetioci moći da degustiraju neke od najzanimljivijih 20 pivara iz regiona” istakao je portparol SKCNS-a Nemanja Vuković.

O velikom interesovanju govori i činjenica da su samo u prvom danu prodaje ulaznica prodato više od 500 karata. Takođe pušten je poslednji kontigent karata po ceni od 300 dinara u GIGSTIX prodajnu mrežu. Apeluje se da posetioci nabave ulaznice pre samog festivala, dodatne ulaznice biti puštane samo u odnosa na procenu bezbednosti posetilaca u toku trajanja festivala organizator ostavalja mogućnost da pusti minimalan broj ulaznica po ceni od 500 dinara, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Vladimir Gošić, iz portala svetpiva.rs, istakao je važnost susreta pivara sa publikom. “Ovakvi festivali kako što je Novosadski festival zanatskog piva, su izuzetna prilika za susret samih proizvođača u okviru razmene iskustava i međusobne podrške, jer je craft pivarstvo jedna homogena zajednica. Takođe edukacija nove publike i širenje kulture zanatskog pivarstva, ali i pomoć publici da pronađe pravi ukus i stil koji traže” rekao je Gošić.

Kupovina piva na Festivalu vrši se isključivo festivalskim novcem (vaučerima). Festivalski novac će biti u apoenima 10,20,50,100 i 200. Svaki posetilac će na samom festivalu moći da kupi vaučere sa kojim će posle moći da kupuje pivo od izlagača i hranu u okviru festivalske zone.

Treba napomenuti da nema refundacije neiskorišćenih vaučera. Organizatori su zamolili posetioce da vode računa i iskoriste sve vaučere. Vaučeri sa prošlog Festivala neće važiti na predstojećem. Cenu piva na samom Festivalu određuju izlagači. Točeno pivo na Festivalu moćiće da se kupi u količinama od 0,2l, 0,3l I 0,5l. Od flaširanih piva u ponudiće biti flašice od 0,3 i 0,5l. Kupljena ulaznica važi za samo jedan ulazak na Festival. Uz svaku kupljenu ulaznicu na samom Festivalu dobijate staklenu času sa kojom možete probati veliki broj piva (Pale ale, IPA, Blonde, Stout, Hefeweizen, Porter, Saison) od 20 zanatskih pivara iz Srbije i regiona. Za hranu na festivalu su zaduženi Tehnologs i Toster dva restorana iz Novog Sada koji podržavaju zanatsku pivsku kulturu.

Program festivala:

20.5. Petak: 15h Otvaranje Festivala; 15h – 19h DJ Dirty, Fabrika; 18h predstavljanje dokumentarnog filma “Od zidarca do hedonizma” – galerija Fabrike; 19h Predavanje “Stilovi piva”, predavač Vladimir Gošić, vlasnik portal Svetpiva.rs – galerijaFabrike; 20h Predavanje “Praktično kućno pivarstvo” o konkretnim stvarima vezanim za započinjanje hobija kućnog prvljenja piva – predavač Aleksandar Vukosav (volimpivo.ba), kućni pivar iz Sarajeva– galerija Fabrike; 21h – muzički program: Paperboys live band u Quarteru.

21.5. Subota: 12h– otvaranje Festivala;12h – 19h DJ Dirty, Fabrika; 16h demonstracija kuvanja piva; 18h – predavanje o zanatskom pivu, predavač Miroslav Šuvak iz zanatske pivare Nova Runda,Hrvatska – galerija Fabrike; 19h – predavanje “Istorija craft pivarstva u ex-Yu i široj regiji”, predavač Marko Ožegović, administrator za sadržaj jednog od par najvećih svjetskih sajtova o pivu (Ratebeera) zadnjih 10 godina, s preko 4500 isprobanih i (uglavnom smisleno) ocenjenih različitih piva i pivski sudija -galerija Fabrike; 19.30 – 00h – DJ Zupany, Fabrika; 20h – predavanje „Craft vs industrijsko pivo“, predavač Domagoj Ribafish Jakopović, poznati hrvatski kolumnista, član Društva prijatelja piva i samoprozvani prvi hrvatski pivski somelijer proputovao je preko 60 zemalja u potrazi za savršenim pivom!-galerija Fabrike; 21h – muzički program: Moonshine Alligators , live bend u Quarteru; 00h – Zatvaranje Festivala.

IZLAGAČI U FABRICI: ZMAJSKA PIVOVARNA, BEVOG BREWERY, DOGMA, CROW BREWERY, KAŠ BLAKAN
BREWTOPIA,PIVARA TRON, KABINET BREWERY, KUM PIVARA, THE BLACK TURTLE, RAZBEERBRIGA,
ZEBREW,HUMAN FISH i SINDIKAT PIVARA

IZLAGAČI U QUARTERU: OLDBRIDZ, NIKOLA CAR, MALA PIVARA PAUNOVIĆ, MINI PIVARA KORS,SCOT
CIDER, KRUGER I BRENT i BRAUHAUS.

Novosadski festival zanatskog piva organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.