PODELI

U sredu je u zagrebačkom Rockmarku održana promocija prvog hrvatskog izdanja knjige Aleksandra Žikića „Mjesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću“. Knjiga je dosad u Srbiji imala pet izdanja, a hrvatsko izdanje objavio je Dallas Records u prevodu Milana Pavlinovića.

Knjiga je biografske prirode, nudi realan prikaz Milanovog života, bez preteranog zadiranja u njegovu privatnost. Priča je to o dinamičnom životu velikog muzičara, njegovim padovima i uspesima, željama i ostvarenjima, kao i o celokupnom razvoju karijere. Naglasak je ipak stavljen na atmosferu u kojoj su nastajale najuspešnije pesme, a knjiga obiluje i autentičnim svedočanstvima i izvornim fotografijama.

Glavni urednik izdanja, Dario Draštata, istakao je kako je reč o knjizi netipičnoj za naše podneblje jer se ne fokusira na mitove koji su se godinama stvarali oko Mladenovića, između ostalog i zbog tragične sudbine, kako Milana, tako i drugih ključnih članova benda, već donosi osvrt autora i sećanja Milanovih prijatelja, kolega i savremenika te je dodao: „Smatrali smo da takva jedna knjiga zaslužuje priliku i u Hrvatskoj, da omogućimo kroz to izdanje da nove generacije dobiju šansu da je pročitaju i saznaju nešto o tom velikom umetniku, koji je uticao na mnoge od nas, na scenu kakva je danas i čoveku bez kog na sceni puno stvari ne bi bilo isto“.

aleksandar-zikic

Žikić govori kako je izuzetno voleo i cenio, ali i lično poznavao Mladenovića, te su njihova tri susreta opisana i u knjizi.

 „Priča o Milanu ujedno je i priča o mnogim izuzetnim ljudima koji, usprkos vanserijskom osobnom talentu i neospornim kvalitetama, nikada nisu uspeli pronaći zaštićeno mesto u mećavi koja je besnila oko njih“.

Između ostalog Žikić je istakao kako je i danas usprkos banalizaciji i muzike i medija i konzumacije muzike moguće opet iznedriti nekog vanserijskog muzičara i autora kao što je bio Milan Mladenović. ”Ali na nama je da takve prepoznamo i da im damo šansu i podršku bilo tako da kupimo kartu za njihov koncert, kupimo i poslušamo njihov cd ili kliknemo na YouTube i ‘lajkujemo’ i delimo njihove pesme”, zaključio je Žikić.

Pevač grupe „Vatra“, Ivan Dečak, takođe je dao svoj doprinos knjizi. Naime, napisao je mali osvrt na zadnjoj korici knjige, a na promociji je rekao: „Ova knjiga je stvarno jedna pozitivna mećava informacija o Milanu Mladenoviću koje su meni recimo nedostajale. Čitajući knjigu uz slušanje njihovih pjesama i albuma, stvara mi jedan potpuno novi film.“

Na kraju je Ivan Šibenik iz benda Replica uz gitaru otpevao dve pesme iz opusa Milana Mladenovića  i tako na najbolji mogući način zaključio promociju knjige  ‘Mjesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću’.