PODELI

Prvi put od svog osnivanja u januaru ove godine, udruženje OFF Novi Sad, koje promoviše angažovanu, aktuelnu i autorsku umetnost upriličiće projekciju filma u okviru druge kulturno-umetničke manifestacije. Dokumentarni film „Okupirani bioskop” biće prikazan u okviru Filmskog Fronta, internacionalnog festivala kratkometražnog filma.

Film rediteljke Senke Domanović„Okupirani bioskop”, biće prikazan trećeg festivalskog dana, 27. oktobra od 18h u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Film prati „okupaciju” napuštenog bioskopa Zvezda u centru Beograda od strane mladih filmskih radnika koja je započeta novembra 2014. godine. Filmadžije su ovim činom pokazali nezadovoljstvo stanjem na domaćoj kulturno-umetničkoj sceni, na kojoj je sve češćom pojavom multipleksa smanjena zastupljenost nezavisnih produkcija, dok se manji bioskopi masovno zatvaraju. Slično je bilo i sa Zvezdom koja je višegodišnjim neodržavanjem dovedena u prilično loše stanje. Ipak, Zvezda od 2014. do danas aktivno radi pod upravom filmskih radnika. Uprkos nerešenim vlasničkim i legalnim pitanjima projekcije su gotovo svakodnevne, a publike ne manjka.

„Okupirani bioskop” premijeru je imao na beogradskom Beldocsu, nakon čega je prikazan na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, a na najznačajnijem festivalu u regionu, Sarajevo film festivalu, bio je u glavnoj takmičarskoj konkurenciji.

16. Filmski front koji se ove godine održava od 25. do 28. oktobra, u svoj prateći program uvrstio je i selekciju dugometražnih dokumentarnih filmova nazvanu„DokuFront”, u okviru koje OFF Novi Sad i predstavlja „Okupirani bioskop”. Ulaz na projekciju filma „Okupirani bioskop” je, kao i na ostatak festivalskog sadržaja, besplatan. Projekciji će prisustvovati i autorka filma Senka Domanović, koja će nakon filma razgovarati sa publikom.